Cantik, Tips

(14 GAMBAR)Tudung Bawal Mawar Fizo Omar Dari Yuna Bella

Dengan sedikit kreativiti, tudung bawal juga boleh kelihatan menarik. Begitulah yang dilakukan oleh Yuna Bella, yang kelihatan comel dengan mengenakan tudung yang dinamakannya Tudung Bawal Mawar Fizo Omar. Ikuti nukilan Yuna Bella seperti di bawah:-

Kepada yang tak suka tudung awning , tapi nak bergaya macam mawar sila teruskan membaca . hehehehe . aku namakan gaya tudung ni ,Β tudung bawal mawar fizo omarΒ , kang aku letak nama fareeda tak pasal-pasal timbul isu paten . aku tau bila aku pakai tudung macam tu ramai mok cik-mok cik , adik-adik , kakak-kakak Β yang duk usya gaya tudung aku . muahahahhaha . ok . perasan . aku tipu jer .

founder dia adik aku yang tudung pink tu , yang pasti dua-dua orang belasah baju aku -___-“
Lagi gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya.

 

 

 

versi aku pulak macam bawah ni :
nampak tak , acah-acah mawar , tapi masih labuh dan yang penting , ia sejenis tudung bawal πŸ™‚
Jom cuba :
mesti ada pin , dan brooch besar , make sure dia punya jarum panjang , so senang nak pin .
guna bawal biasa jer , pastu samakan yang depan .
pakai macam biasa .
untuk yang tengkuk pendek macam aku , boleh pin kat belakang , lagi pun aku dah biasa letak pin , nampak lagi kemas , tak nak letak pon boley πŸ™‚
ok start gumpalkan tudung , boleh start dari tengah tudung atau jarak sejengkal macam tu
lipat tudung secara menaik
boleh cuba lipat siap-siap then terus pin atau pun , buat satu-satu macam dalam gambar
ok bajet lah nak singkat atau labuh . sebab tu kena pin jang panjang , kalau x , xboleh nak pin .
selesai pin , jangan susah hati . dia memang akan messy macam ni . just adjust dan cantikkan lipatan tu .
nak senang , buat macam dalam gambar ni , satukan hujung yang bercabang .
pin kat belakang tudung yang di kemaskan tu .
siap ! kalau rasa singkat , boleh turunkan lipatan tu or jangan pin belakang tudung πŸ™‚ thanks untuk adik aku yang sanggup jadi model , senang aku bagi arahan . muauahaha .
sekarang ni nak pergi mana pun aku buat gaya camgini jer . senang , ringkas .
selamat mencuba ya πŸ˜‰
Entri ini disalin tampal 100% dari Yuna Bella

Comments 74

  1. kakak

    eh awak pandai la dik!!menarik πŸ™‚

  2. mawar berdurii

    good…bawal baru rm5 pindalam rm5 ..beli tudung pareeda dpt 100 helai tudug cmni..hahaha

  3. antihipokrit

    baik ko patenkan tudung ni cepat2 dik

    skrg ni ramai org gila paten mempaten, kot diciplak idea ko nnt…

    sajer jer ambik untung atas angin…

  4. Tudung Dah Jadi Lubuk Duit

    tudung sampat beratus-ratus. merepek la melayu2 sekarang. islam pun x galak membazir.

  5. mawar layu

    Kompom lepasni melotoppp tudung Ni..

  6. Raja Bomoh

    Kalau benar2 nak tutup aurat, tak payah beli tudung mahal2.
    Kain langsir bilik tidur ambik lilit kepala ala Yuna pun cukop.

    πŸ˜€

  7. iqahjasiqah

    Terbaikkkk..trend. skrg pon mmg da kembali ke shawl, so lebih sopan buat cenggini… sokong 100%

  8. honeydew senrose

    Gud job dik…ade ilmu kita kongsi utk manfaat bersama.
    Lagi ramai guna idea kita..lebih bnyk pahala kita dpt..yg penting kena dgn cra.
    Yang lain2 tepuk dada tanya iman..xyah kondem2..buat dtg dosa je.

  9. Meeradriana

    Cantik jugak apa..
    Ye muka adik pun manis..
    Gud job adik2..
    Akak nak cubalah..hihihi

  10. aqaq

    terbaek idea ni.tqvm..cuma masalahnya bawal ni jarang pulak!

  11. Anonymous

    1 idea yg kreatif dan bernas
    Tutup aurat juga
    Bleh save $$ tak payah nak
    Bergaya dngan tudung fareeda
    Yg mahal tapi tak tutup dada tu!
    Thumbs up utk adik yg kreatif tu πŸ™‚

  12. theRamly

    Salam, sila rujuk tatalaksana syariat aurat yg betul jgn hanya ada kriteria labuh sudah memenuhi ciri2 islamik. Labuh tu kalau setakat depan atau belakang sahaja masih belum mencukupi. Bahagian tudung dari arah tepi juga harus labuh jika tidak labuh kan masih boleh dilihat pandangan tepi dada wanita.

    Usaha ini baik at least improve dari jenis tudung yg sebelumnya tapi jangan letakkan satu labelling yg bahan tersebut sudah sempurna dri segi syarak walhal ianya tidak kerna itu akan memesongkan dakwah yg pada mulanya disertai dengan niat yang baik.

    Sy bg contoh mudah…yg mula memakai jubah bila dengar je perkataaan ini wahhh sudah berjubah lebih islamik itu tidak semestinya kena tengok material yang dipakai..sekarang ini banyak yg menggunakan bahan lycra kain melekat pada tubuh badan jadi adakah itu sempurna??

    Renung2kan…kita mungkin tidak berniat dakwah dan hanya menggalakkan org membeli tetapi promosi yang dilakukan akn secara automatik mendoktrinisasi pemikiran orang ramai dimana apa sahaja yg popular tetap diterima walaupun terdapat keraguan dan kecelaruan dari segi syarak. ^_^

  13. Anonymous

    cantik jugak camni…

  14. zzuehana

    Cantik

  15. Fyzul Itu Aku

    Hahaha..famous dah officemate aku ne. yess ! esok ade yang belanja lunch..
    Chaiyok ! #SelenaBella #DSS

  16. Cantik juga dan kreatif

  17. Mne nak dpatkn ye ?

  18. Anonymous

    Terbaeek la dikk.. cayunk awak!!

  19. Anonymous

    Cantik Dan Comey dik tahniah

  20. azah

    Tudung otomen. Huhu.

  21. kruskal_leo

    dah lama dah orang buat tdung cmni….

  22. Anonymous

    Dlu lgi dh bt mcm ni tpi guna cincin…hehe

  23. Dh lma dh bt cm ni…beza dlu guna cincin..;)

  24. Anonymous

    Nicelaaa beb…I looiiikeee

  25. kak nam

    nak tanya…… katanya labuhkan jilbab menutupi dada….. so bahagian belakang bdn tu wajib ke walau dah ttp dgn baju…..

  26. mia

    Salam.. tudung yg ok n mengikut syarak amat mudah. Klo tudung tu @ pakaian kita sdh boleh di guna untuk solat dikira menutupi aurat. Contoh.. klo tudung macam yuna @ fareda mmg sy xpernah pakai tuk solat. Tp klo saiz tudung Γ—Γ—l komfem sy brani pakai untuk solat… erm sekadar perkongsian..

  27. makcik potpet

    Klu pakai baju yg jarang chiffon & x berlining kena la tutup kak.. Rasanya ramai jugak skg yg pkai baju tp still nmpk tali bra. Jenis kaen lycra tu pon rasanya melekap boleh nmpk bntuk tali bra. Klu rasa dah cukup tebal x nmpk apa2 tu terpulang lah. Tepuk dada tanya selera.. Jgn tanya adik ni pulak, dia mana tau akak pakai apa.

  28. ohmy

    Oh my adikk… nanti kena saman tak guna nama diaorg,. Diaorg mmg cari pot utk kaut untung je.. hati2 bila hal2 cmni.

  29. mama ain

    Cantik dan bergaya… yg penting menutup dada… x semestinya yg berada dan berduit saja yg boleh bergaya.. tahniah kpd Yuna kerana membuktikannya..,.

  30. Anonymous

    Cantik&murah….mesti cube.trm kasih ye.jimat duit cik abg kt πŸ˜‰

  31. Suka sgt..akk ada simpan tudung bawal jenis tapi sampai skang simpan..so idea adik buat akk hepi sgt sbb da sampai masanya akk keluarkan dia dan pakai dgn bergaya ala si berlagak ceo fareeda tu tekiu dik..bravo

  32. wow, sangat menarik! Nak cubalah nanti..

  33. osem.. tp a’ah la.. dolu2 prnah ade style cenggini tp pkai cincin. but that was like almost 20 years ago kot. hahah.. anyway, nice one girl. rase t’haru dpt style kan tudung bawal without pin kan dia ke sana sini

  34. sangat menarik,boleh di gayakan dengan comel sekali

  35. Anonymous

    Dah pernah buat tapi tak dan nak komersialkan..

  36. Bawalicious

    Tq very much,dik for the idea.Orgnyer sgt2 la manis.kreatif plak tu.inshaAllah,esk cba nk try.mmg mnt giler ngan tudung bawal ni sbb muka ni x sesuai sgt nk pkai tdg bawal.rsa sgt2 epi ngan idea ni sbb ianyan,ringkas,jimat dan menarik

  37. samalakita

    Erm…kita pon pnah wat kt anak kita yg umo 8tahon..cute sgt…nk bli yg mahai trrlajak tuh mcm membazir plk!
    So bawal yg 90′ dulu kita kluarkan dr laci n modify ala2 fareeda yg terlajak mahai tuh…xsangka adik pon wat pkara yg sama…:))

  38. zaman akak muda2 dulu kat itm dah penah buat camni..sekarang dah timbul balik…keep it up…

  39. wiu

    heee…da bertahun aku buat cannii..huhu..tiru akak e dik :p

  40. Anonymous

    Terbaik adik nie..kreatif…..muahhh..

  41. Permaisuri Bomoh

    Si yuna tu, bkn tutup aurat.. Itu balut aurat name nye tu, bang oii..

  42. fara

    Sgt cantek.. nk try la pakai mcm ni..hihi.. fareeda mahal sgt.. syg duit nk bayar mahal2

  43. tak menarik langsung,
    pminat nak ropo2 cam langsir tu…

  44. bosan, tutorial cara nak pakai songkok ada tak?

  45. dila

    menarik….bole try.sy memang pkai tudung bawal dr dlu…tk minat tudung yg bermacam222…tu

  46. ninanuna

    akak nk try pakai camnih bleh????takut plak kena saman nanti…hik3…..

  47. sis

    menarik, idea baru utk penggemar tudung bawal. thanks for sharing..

  48. apa la..

    nak dpt ape? buat le sendiri..

  49. Anonymous

    Pernah buat…bru ade yg open…hihihihi…its ok…gud try sis…

  50. amira shakira shadesa

    X sabar nak try… thanks for sharing sayang..

  51. ko ni tak pandai tengok,
    si yuna tu pakai sarang tebuan,
    mna bertudung..

  52. nak no bleh?
    no ic pun takpe..

  53. chikunanna

    Tq for sharing…
    Idea yang menarik.

  54. Asslm..sy sgt2 stju dgn penerangan abg theramly..sb bnyk jubah skrg yg hnya utk pbh kpd gaya
    Dan trend ms kini..lgsg sush dah nk bli jubh d luar,krn xde yg mnepati syarak.
    Smua jubh ada buat potogan pinggang..ikut bntk bdn..mmg klu nk yg btul2,kne la temph n buat sndr ikut ctrasa kta.
    Wallahu Taala Alam..

  55. tak labuh pun ? -_- itu kalau tiup angin nampak terus. ayoyo

  56. Anonymous

    Tapikan.. Kawan saya pun mmg pakai tudung bawalnya gini jugak. So awak bukan org terawal buat fesyen ni.

  57. terbaik la….tapi rasa tak yah guna nama dorang la…bek awak letak nama awak jer…lagi bagus… niway kreatif…

  58. Kat pejabat ada jugak buat macam ni sebelum ni waktu awal-awal diperkenalkan tudung jenis letak keronsang kotak besar kat tengah2 tu. Tak pernah pulak terniat nak ikut buat style tu.

    Tapi bila timbul isu ni, best pulak nak join pakai macam ni walaupun saya ni jenis pakai tudung pin kat bahu dua2 belah je hehe.

    Yang penting, kita boleh ejas tahap kelabuhan. Modal RM5, boleh bergaya macam pakai tudung RM120 πŸ˜›

  59. Anonymous

    Jom recycle tudung2 bawal yg ada!!! Jimatttt…

  60. puteri

    cntik sgt….sama padan ngan org yg mengayakan tudung tu…trbaik la… cntik n jimat kos.. πŸ™‚

  61. annanuruljannah

    Yes…..lama dah ada style mcm ni….
    Dulu ada brooch yg ada ring kat belakang dia…saya igt…sbb mak saya dulu selalu buat gaya mcm ni….fesyenkan berulang…ngeh ngeh

  62. Anonymous

    Tu hg tgk video matlutfi90

  63. Mahluk Tuhan

    simple,sopan,tutup aurat,menarik. teruskan cari idea2 yg simple2 ya.sy suke sgt2 sbb menyenangkan kerja sy. tak membazirkan masa sy dok depan cermin berjam2 lamanye semata2 nk lilit tudung je. so pade haters2 tu. Drpd downkn org x dpt pe baik muhasabah diri sendiri. Org dpt hasil awk xdpt ape. Selamat beramal.. Peace..

  64. Jakon

    bagus adik nih…tapi kan dik, since dah ramai tiru gaya adik yang comel bertudung tu, agak2 adik nak saman tak diorang tu?…ada hak cipta terpelihara tak?…kekekeke…
    btw, thanks dik untuk tuto tudung ni! goodjob

  65. ANI

    kam pon da lama buat gaya ni kat opis..

  66. ANI

    setuju..da lama dah pesen nih..

  67. ANI

    betul betul betul..

  68. ANI

    masih tak patuhi syariat kan kan..

  69. hamka

    Idea yg bagus…mungkin ramai yg kta fesyen ni dh lama,tpi x de org share pn…sbb 2 rmai yg x tau lg…so thanx pd adik ni sbb share…teruskan mencuba asalkan jgn terlampau seksi…sy bg 5 bintang,org brduit mungkin x pndang langsung bnda2 modify mcm ni,diaorg trus bli yg mahal2 je.

  70. CikRos

    nice tutor.. ^^. lepas ne gi kelas nak pakai mcm ne la.. recycle smua tudung bawal yg daa xkena pakai tu.. gud job !

  71. […] Dengan sedikit kreativiti, tudung bawal juga boleh kelihatan menarik. Begitulah yang dilakukan oleh Yuna Bella, yang kelihatan comel dengan mengenakan tudung yang dinamakannya Tudung Bawal Mawar Fizo Omar. Ikuti nukilan Yuna Bella seperti di bawah:- Kepada yang tak suka tudung … Continue reading → […]

  72. poyopop

    x pe la wpun dh ade fesyen tudung cenggini zmn dulu2.. at least adik ni nk jugak share. dari engkorang…ape pun x bley…

  73. nice share syg πŸ™‚
    inshaAllah, nak juga cuba. sweet! πŸ™‚

Leave a Reply