Santai

Bila Dah Selesai Segala Kerja, Barulah Dada Rasa Lapang. Nak Berjimba Pun Tenang Je!

Pernah dengar tak, pinggan mangkuk dalam sinki, mesti basuh semua bila nak tidur malam. Sampah dalam rumah, bungkus rapat dan buang.

Saya pernah dengar dulu, masa zaman sekolah lagi. Tapi terkadang buat tak endah saja. Tak ambil berat pun. Tetapi tiba-tiba ada yang mengingatkan semula.

Allah, rupanya itu pesan kekasih Allah. Junjungan besar nabi Muhammad S.A.W. Ruginya selama ini tak buat bersungguh-sungguh.

Bukan tak basuh pinggan, cuma ikut mood. Bila rasa lapang, baru nak buat. Bila disibukkan dengan urusan lain, bila dah lewat, terkadang tak basuh dah. Esok pagi baru nak basuh.

Allah. itulah, ambil ringan saja. Bila dah tahu, rasa terpukul betul. Rasa nak putar semula masa. Macam-macam rasa ada. Selama ini meremehkan sunnah? Tak serius? Allahu, aku tak sengaja.

Nabi suruh pasti bersebab, pasti hikmahnya besar. Selepas dah tahu, sedaya upaya amalkan. Tengah malam pun, kalau ada yang belum settle bekas-bekas makan itu, basuh juga.

Rupanya betul. Bila dah settle kerja ini, lapang rasa dada. Nak bergolek pun tak bersalah.

Nak berjimba pun, relaks saja sebab kerja dah selesai. Rumah pun rasa lapang saja walaupun susun atur sama saja seperti kebiasaannya.

Pada satu sudut lain, jin pun tak turun masuk ke rumah kita sebab tiada makanan dia. Tempat dia nak main pun tak ada sebab rumah kita bersih saja.

Paling penting, hikmah di sebalik sunnah ini adalah menutup lubang-lubang kafakiran. Kita yang lemah ini memang tak dapat tafsir semua sunnah. Tapi yang penting itulah yang kita tidak tahu.

Ya Allah, istiqomahkan aku dalam melaksanakan sunnah kekasihMu. Ampuni daku andai terculas lagi. Aku hanya insan lemah dan hina tanpa pertolonganMu. Ya Rabbal A’lamin.

Sumber : Tya Mohamad

Leave a Reply