Viral

Gadis Ini Berpendapat Tali Keselamatan Anak Tidak Patut Digunakan, Macam Bawa Binatang

Penggunaan tali keselamatan anak kini semakin meluas dipraktikkan oleh ibu bapa moden. Ini ialah kerana ia penting terutamanya apabila membawa anak keluar berjalan untuk rekreasi dan membeli-belah contohnya. Bukan saja di Malaysia, di negara-negara lain ia juga digunakan untuk memastikan keselamatan anak agar tidak hilang.

childleash
Namun begitu, ada antara Netizen yang berpendapat tali ini tidak harus digunakan kerana ia seperti membawa ‘binatang’ dan ‘nampak tidak elok di mata’.



Screen Shot 2016-12-29 at 2.00.24 PM

Tweet @finiarshad dibalas oleh Netizen yang berpendapat tweet itu tidak berasas kerana zaman kini, cabaran untuk menjaga anak-anak adalah lebih besar. Tanpa tali keselamatan, risiko untuk anak anda hilang di celah-celah pergerakan manusia ketika keluar rumah adalah lebih tinggi.

Screen Shot 2016-12-29 at 2.00.35 PM
Screen Shot 2016-12-29 at 2.00.45 PM
Screen Shot 2016-12-29 at 2.00.54 PM

Screen Shot 2016-12-29 at 2.01.09 PM

Screen Shot 2016-12-29 at 2.01.31 PM

Screen Shot 2016-12-29 at 2.01.56 PM

Screen Shot 2016-12-29 at 2.02.07 PM

Screen Shot 2016-12-29 at 2.02.31 PM

Screen Shot 2016-12-29 at 2.03.03 PM

Bagaimanapun, ada yang berpendapat @finiarshad tidak sepatutnya diambil serius kerana dia sendiri belum berkahwin dan mempunyai anak.

Membandingkan zaman dahulu dengan zaman sekarang juga agak tidak relevan kerana zaman dahulu kanak-kanak masih boleh keluar rumah sendirian dengan selamat, dik. Sekarang banyak cabarannya, dengan kewujudan penculik, pedofil dan sebagainya penggunaan tali ini ialah satu langkah keselamatan tambahan apatah lagi jika ibu bapa membawa ramai anak keluar sekaligus.

Takkan nak dukung kesemua sekali, ya tak? Apa pendapat anda? –amazingnara.com


Comments 18

  1. FuuKokKiong

    Ikat tali npk mcm binatang?
    Binatang ape?anjing kot? Ok dgr cni..
    Jgnkan dukung…nak buaikan time kt mall pun bole buat ….
    Kene kutuk ikat anak mcm anjing.,aku tak ambik pusing..
    Tp xtau aku nk handle if nauzubillah..kene maki,kutuk,xpandai jaga anak sbb ilang DITARIK penculik..bukan belari tak terkawal n ilang..kene ajar penampar bagai anak ko..yg behave budak..penculik akan behave ke time ko tampar anak ko supaya jd behave?tak kan..
    Tp pnculik nk culik tak kalo budak tu dlm keadaan terikat cmtu?

    Aku senang je jawab dpn2 kalo org ckp ikat anak mcm binatang ni..
    “Aku sayang anak aku.Anugerah Allah jgn dipersiakan.aku syg sgt anak aku smp aku tnjuk dr mata zahir..itulah buktinye..sayangnye ikatan kukuh ayah/mak pada anak..bukan ikatan anjing”

    Lg satu..binatang ape yg korg samakan smp nk ikat cmtu?
    Kucing? iguana? hamster? Ikan emas?
    Sbb pe ko ikat?
    Takut ilang??
    Anak ko?x Takot ilang?

    Nenek ko dulu bsuh bju kt sungai….. Supaya bju bersih
    Nape mak ko basuh pakai mesin bsuh pulak…Supaya bju bersih
    Lagi x gune,…skrg baju, ko anta Auto Dobi….Supaya bju bersih

    Jgn cite dulu la..skrg la.,.
    Wei..nenek Aku dulu…anak dara la wey..
    Tapi dulu la…
    Skrg mesti la dara jugak..
    Dulu ngn skrg xkan x sama kan..

    “Kebenaran pahit untuk ditelan”

  2. jon snow

    noob punye budak, nak compare zaman dulu dengan sekarang

  3. Makbudak

    Dulu 25 thn lps arwah nenek saya ikat sepupu saya kt kerusi. Sapa kata org dl xde bt mcm tu? Kalau nakal sgt kena ikat kt pokok.. kalau waktu tu ada twitter kesian arwah nenek sy kena kecam.

  4. Kjakecamje

    Spa suka buat spa x suka x pyh buat senang..x pyh kecam2 lahhhh…budak nak hilang sekarang bkn yg kecik2 pwon yg besaq2 yg dah blh jdi mak pak budak yg salu hilang..yg ney yg kna ikat bodohhh…

  5. maria

    Cakap memamg mudah. Anda tak akan menilai dan mengkritik ibu bapa yg pakai band kalau anda mempunyai anda yg hyper aktif. Jgn suka jaga tepi kain ibu bapa lain kerana cabaran dan pengelaman mereka membesarkan anak mereka hanya mereka yg tahu. Anda tunggu giliran anda, itupun jika Allah kurniakan anda anak!
    Bagi mereka keselamatan anak nombor satu. Bsgi anda, gaya anda nombor satu. Biar nampak tak selesa, asal anak selamat, dan tak mentusahkan orang. So, shut your mouth up and mind your own business, please !

  6. Concern mother

    Used to think like this.dah ad anak bru thu kepentingan dy. Nowadays byk kes culik. N im not going to sacrifice my baby’s safety just for the sake “xsopan” “org pandang xelok” btw,nt dah ad anak bru thu.

  7. amir

    biarla kena kutuk kejam..dari menangis air mata darah sebab anak hilang…

  8. Mak ada akai

    First of all, kau tak suka tengok jangan la tengok. Lgpun kau mampos ke hidup tak de sapa kesah. Apasal nak kesah pasal anak2 kitorg ni. Kita yg mengandung membesarkan. Takkan nak anak di taraf hina. Yg hina tu kau org la yg judge mak bapak lain. Esok anak kau mampos kena lenyek kereta ke, kena sedut excalator ke, org amik ke pastu bunuh, menyusahkan org lain pulak nak kena tolong. Menyusahkan polis nak kena tolong. Bodoh punya lembu2 judgemental. Pegilah jaga anak2 korang. Kalau tak suka tgk anak2 org pakai harness, pegi bunuh diri ke atau jgn keluar.

  9. Mami kim

    Paut mak apak dia penampor dia lebih kuat ciked supaya sel otak dia berpungsiiiio.
    Kbai

  10. Huhu

    Paling tak boleh tahan comment yg sanggup tangan2kn anak daripada ikat harness. Zaman dulu dgn skrg dh berbeza.. Ketahanan emosi fizikal budak zaman dulu bkn mcm skrg.. Org skrg dh belajar parenting semua utk kite perbaiki yg dulu, sanggup plak nk tampor2 ank sebab tak behave.. Itu saje bkn takat tampar fizikal, emosi dia pun boleh tecalar jgk.. Anak2 ni tahu kalo ko ikatkn dia dgn harness comel2 tu tanda ko syg.. Bkn tanda nk binatangkn ko.. Kalo pukul tu lagi la ikut nafsu binatang.
    Plus rase2 Rasulullah suke ke bile kita pukul anak esp anak kecil yg tatau ape ni? Fikir2kanlah

  11. Aku ibu moden

    Sya guna harnes bag untuk anak saya dan saya tak peduli apa orang ckp. Sebab bila anak sya hilang orang yng banyk ckp ni tak peduli pun psl ank saya. Bila ank kne culik citizen hnya mampu ckp bersabar laa dan mereka tak mampu dan tak akan berbuat apa. Sebelum benda tu berlaku baik selamatkan dan jaga je ank masing-masing jgn dgr apa orng ckp.

  12. Yes.dulu aku bujang pon pikir mcm bdk tu..tp bile dh ade ank..baru aku tau..kegunaan n kepentingan..skrg zaman culik mnjadi2..jd mak bapak dulu yer dik..baru blh komen mcm binatang ke ap ke..sbb diorg syg ank la diorg pakai kn tali kt anak..skrg pon aku otw nk beli tali ni..cz i dh jd mummy..n i know tali tu sgt mmbantu..

  13. cly

    tak yah nak dua orang anak, sorang anak berat 2 tahun ko tak mampu nak bawak 1 jam nyer. Unless ko nak rosak tulang belakang bila dah tua nanti.

  14. Anonymous

    Aku doa kan korang yg cakap x elok dipandang x sopa tu mendapat anak yg sihat dan hyper active supaya dapat bukak hati korang tu

  15. Along

    Zaman aku kecik dulu memang xde pkai ikat tali ni. Tapi kalau nakal, kena kurung dekat reban, xpun kena sebat, mak bapak zaman dulu ganas2 woo…

  16. bapakmonyet

    Zaman skrg mmg semua pemalas..anak aku yg aktif mcm monyet pun tak sanggup aku nak pakaikan benda tu..zaman skrg mmg ibu bapa tau buat anak je..menjaganya jgn harap lah..anak sepah2..bapak tau sodok je..klu rasa anak tu susah nak kawal buat apa menyemak masuk mall..masuk je dlm reban..bodoh punya manusia..asal senang je main sapu (guna)..ni mak bapak je yg lebih..anak rilek je

  17. Sembang lebat dari betina yg xpenah beranak..menikah pun belum lg.

    Dah ada anak nnt baru ada akai kot.

    Lagipun tgk jgk percentage bdk2 yg pakai harness ni. Berapa percent je? Aku selalu pegi mall, dr 10 bdk2 tu kdg2 2 je yg kna pakai harness.

    Bongok.

  18. Anonymous

    Erm cakap lah apa pun, prinsip aku senang abaikan jer APA org nak kata..yg penting anak Aku selamat..tak hilang.
    Perangai budak tak sama, ada lebih suka duduk dlm stroller kalau ada anak yg behave macam ni kira untung…kalau dapat anak yg aktif,yg suka berlari sana-sini tak kira tempat,tak termengah ko nak kejar ???tak kena dkt diri sendiri,senang la cakap..aku pakaikan harness dkt anak bukan sebab pemalas,tapi utk keselamatan…

Leave a Reply