Fakta

Gaji RM1,500 Di Malaysia! Cukup Ke??

Ya!! Gaji RM1500 sebulan! Cukup ke untuk hidup di Malaysia bagi yang sudah berkeluarga. Kalau bujang rasanya cukup. Dan persoalan ini adalah untuk mereka yang tinggal di bandar besar. Kalau macam tinggal di kampung berbeza sikit sebab kos hidup di kampung lebih rendah dari bandar.

Comments 25

  1. xcukup bro. hehe. jom buat part time income

  2. woww

    kalau ckp x cukup, sure nanti dapat ayat ‘kena belanja berhemah’, ‘kena pandai berjimat cermat’, ‘beli barang kat kedai 1M’ & yg paling klise ‘bersyukur dgn apa yg ada.. org lain ada yg lg susah’… tp nak buat mcm mana, sendiri yg menangung perit.. tetapi tetap bersyukur dengan apa yg ada 🙂

  3. abby

    abg nara , rm1500 tak ckup

    pinjaman mara+ ptptn : rm400
    kereta : rm500
    petrol : rm200
    makan 15*30 : rm450
    sewa bilik : rm180
    bil2 :rm100
    roadtax, cukai cukai : rm++++++++

    mmg tak cukup rm1500

  4. sally

    pengiraan kat atas tu utk tahun bila? skrg x dpt susu & pampers rm50, alatan sekolah bagai pun x cukup rm150…

  5. mmg x cukup bang…jemput singgah blog sy ye

  6. Farapyz

    Zaman bila pampers ngn susu rm50. Brg anak tiap2 bln kne spend dalam 400. Susu dan pampers shj.

  7. Mat

    Kerja Petronas gaji 10k pun rasa tak Cukup lAgi

  8. Cuba bezakan yang mana satu keperluan dan yang mana satu kehendak. InsyAllah cukup. hehe

  9. kalu ikutkan keadaan semasa tak cukup….

  10. rina277

    klu ikutkan hati ni mmg lah tak pernh cukup tapi bagi saya RM1500 tu alhamdulillah cukup jer..

    bagi mak ayah : 300
    sewa bilik termasuk api air : 250
    makan minum : 300
    bayar keta kancil : 300
    jumlah semua : 1150 so ada lebih bleh simpan utk saat2 sesak..

    mungkin sebab ofis dekat pastu tinggal kat kawasan yg masih mampu saya tanggung sara hidup saya ni kot..

  11. Anonymous

    bujang ckp la kot..kalu dah kawen n beranak pinak mmg kompom x ckp..

  12. Mamat

    Hanya cukup untuk pada mereka kereta itu kehendak dan tidak diperlukan untuk kerja seharian. Kalau tidak road tax+insuran+service dah berapa?

  13. Gaji i rm 900 rileks jew . huhuhu.. nk menangis pom ade

    Makan 10*30=300
    petrol 30*4=120
    sewa bilik+ air+api =200
    bagi ma yah=200

    total 820 . Memang xde nk soping sgt lah . huhu . Korang2 patot da bsyukur lah

  14. Lisa

    Klu sabah ni gaji begitu dah lebih dari cukup, apatah lagi bila tinggal diestate . . Gaji dsabah sekarang purata paling tinggi pun 700. . Tu pun kira alhamdulillah lah. . Basic gaji 450 jer :. . Kasihan kan? Hehehe 700 tu dah masuk ot . . Klu Ada anak bini ada motor kena minyak lagi pokai time Bulan . Klu gaji dah 1500 sangat alhamdulillah utk org2 estate . . Org bandar tu bagi komen sikit..

  15. Qhaiyra

    mmg susah nk survive arrr… recently liability sy lbh krg cmni

    umah – rm800
    kete – rm500
    bil api air astro – rm300
    cukai tanah / pintu / iwk – rm520 utk setahun
    susu, pampers, keprluan anak – rm300
    duit dapur – rm300

    tu pn da lebih.. tk sgup nk tulis lg…. tu blm msuk duit bg kt owgtua, roadtax kete moto, mkn suami isteri time kje, duit myk kete ngn moto, duit kcemasan ank atau diri sendiri sakit.. nk myimpan pn ssh… mmg ssh nk survive lebih lg kalau sorg je bkeje..

    org bujang sng sket.. org da kwen kne ade rezeki tmbhn bru leh ‘bnapas’

  16. dak comot

    xckop…mcm2 nak kn beli…lbh2 lg bl dah ada anak…

  17. Macam mana cukup kalau gaji naik sikit je. Harga barang makin naik keluarga pula bertambah. 3 cara boleh dipertimbangkan 1. cari ‘side income’ . 2. Ikat perut- kawal belanja. 3. Bijak berbelanja- ada belanja yg patutnya kita dpt ‘free’ ..nak tak nak je.

  18. mega

    mmg kak,gaji rm1500 tu utk yg berjwtn assistant manager dh tu,..tu pun dah tersenyum puas bila masyuk hujng bln..byangkn gaji seorang penombak sawit cuma rm 700 yg dh berkeluarga,sebulan 4 kali blh trn naik bar,..rumah belakang citer,yg penting enjoy..

  19. Anonymous

    ada business sendr pasangan kerja gaji 8 k pun mcm x ckp lg,gomen tlng trnkan harga brg,rumah dan income tax..

  20. Anonymous

    mmg x ckp,gaji di malaysia antara yg terendah wlupun ada ijazah,pastu br abis belajar dah terpksa byr htg ptptn,org2 “atasan” yg pttnya prihatin dgn rakyatnya berjoli sakan,bercuti mewah segala-galanya mewah diatas bebanan yg rakyat tanggung..rakyat sila buka mata..ini kalilah!!!!

  21. Cik Amoy

    mane ade sewa rumah rm300 sekarang?kereta 450?paling minimum pun 600..

  22. Rubiey

    aku buln2..bil letrik dah 100, susu anak 200, pampes anak 36, barang dapur 250, rumah 450, kereta 480, miyk kereta 200, duit mkn g kerja 250, belajer ank sekolah jer belum..sbb anak aku br 2 tahun..kalu total semua RM1966.00 sebulan..mn cukup beb..kerajaan sekarang byk kaut duit rakyat. gaji aku 900+ dgn si suami 900 = RM1800 jer..yg lain aku byk hutang kalu x cukup..nasib la kalu jd org mkn gaji x byk mcm aku..

  23. org pekan.

    Kalau gaji cam tu mmg tak cukup,lagi2 yang berkeluarga ,nak bayar duit rumah cam kat johor ni umah teres pun dah 200k keatas belum lagi kalau antar anak kat pengasuh.barang suma mahal,ikan caru pun dah 7 atau 8 ringgit sekilo.kalau kat kampung bole jugak petik2 sayur kangkung buat makan.

  24. Chot

    Terus terang memang tak cukup sesangat. Saya yang gaji RM 2000 keje kat kl pun macam takde. Saya bujang plak tu. Tak pakai kereta cuma motor je ada tu pun dah abis bayar. Rumah tumpang orang tua tapi STILL masih tak cukup. Pergi shopping kat Tesco RM 50 cuma 2-3 barang je dapat. Adalah beras 10kilo, telur 2 papan, gula dan ayam seekor tu pun dah lebih RM 50. Makan 1 hari standard kl RM 7.50. Itu belum kahwin. So saya nekad buat part-time business. Dengan kepercayaan dan kesabaran yang MAHA ESA kurniakan kepada saya, saya sedang menuju ke pendapatan yang 4 angka seminggu. Peluang depan mata jadi saya terus tangkap tak tunggu lagi. Kalau abang2 cik kak2 nak tau apa bussiness yang saya buat ni, email saya di [email protected]. Terutamanya orang KL di galakkan sebab KL ni lubuk duit :D. Assalamualaikum

Leave a Reply