Tips

Ibu Mengandung Rasa Nak Muntah Bila Minum Air Gula? Ini Tips Yang Boleh Membantu..

“Dalam banyak banyak benda, isteri saya boleh takut minum air gula. Siap menangis cakap takut. Bila tanya kenapa takut isteri cakap tak sedap… pekat & bila minum mesti rasa nak muntah….. Ada tak cara nak elakkan muntah ni?”

Ada some mommy yang minum air gula ni macam minum air masak ja. Sekali teguk. Ada mommy yang nampak gelas berisi air gula pun dah nangis teresak esak… huhu… comei.. =)

Mommy tak perlu bayangkan pun air gula ni akan melalui kerongkong mommy. Mommy hanya perlu bayangkan mak mak kita & semua wanita melalui procedure yang sama… so mommy perlu juga kuat… =)

AIr gula atau Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) dilakukan utk pastikan pregnant mommy tak mempunyai masalah kencing manis ketika hamil atau Gestational Diabetis Mellitus (GDM). go go mommy. Mommy kan ibu hebat =)

Ini adalah tips yang boleh membantu mommy menghadapi moment minum air gula. =)

1. Jaga makan

Sehari sebelum ke klinik.. make sure mommy set mind…. fikir yang baik2.. & lebihkan sayur berbanding makanan berat seperti nasi & mee.

2. Puasa

Bermula jam 10 malam sehari sebelum mommy buat ujian ini, mommy tak boleh makan sebarang makanan kecuali hanya minum air masak sahaja.

3. Sikit saja

Ala mommy 200ml air gula tu sikit saja.. mommy tutup hidung & minum terus… jangan minum sikit2 pulak kerana ia akan menambahkan lagi loya pada mommy & minumlah dalam keadaan air gula tu masih suam… … tak payah fikir apa… den cepat2 mommy pegi kumur mulut… done! =)

4. Rest

Katakanlah mommy betul2 rasa nak pitam… rasa loya.. make sure 2 jam sebelum ujian darah kedua tu mommy berehat di tempat yang lebih selesa… jauhkan diri dari bau2 yang tak best buat mommy so that tak termuntah tiba tiba.

5. Makan ringan

Selepas ujian kali kedua ni… mommy make sure jangan makan makanan berat. Minum air kosong dulu… den makan roti or biskut. Once mommy dah stabil… baru digalakkan makan makanan berat.

Have fun mommy…

Percayalah. Apa yang terjadi kepada mommy, baik atau buruk semua dikawal oleh apa yang mommy fikir.

Fikir yang baik2 … insyaALLAH semuanya baik2 saja =)

Kredit : 9bulan 10hari

Leave a Reply