Viral

Ini Penjelasan Pihak Polis Kenapa Remaja Ini Tak Boleh Didakwa Kerana Membunuh

Mahkamah Majistret membenarkan polis mereman remaja tersebut selama 4 hari. Dia kelihatan kaku sewaktu berjalan melepasi sekumpulan wartawan tempatan.

Nik Ros berkata, remaja itu dalam perjalanan pulang dari sebuah kelab di Bukit Mertajam dan dalam perjalanan menuju ke rumahnya di Butterworth.

Dia terlepas jalan ke Permatang Pauh dan terus menghala ke Plaza Tol Sungai Dua.

Disitu, dia melihat seakan-akan ada sebuah lori di tengah jalan dan dengan pantas melakukan pusingan U ke lorong paling kanan, meletakkan kereta itu di arah berlawanan di lorong paling kanan.

“ketika melakukan pusingan secara tiba-tiba, dia menggesel 3 buah kenderaan lain sebelum memandu 5KM dan merempuh sebuah perodua kelisa dan 5 lagi kenderaan lain.”

“Pemeriksaan kamera lebuh raya mendapati tiada lori di tengah jalan seperti didakwanya.”

Dakwaan Membunuh

Walaubagaimanapun, ia tidak boleh dilakukan kerana tindakan itu bukan niat membunuh.

Menurutnya lagi, Seksyen 44 Akta Jabatan Pengangkutan Jalan membawa hukuman 4 – 10 tahun manakala bagi kesalahan bunuh tanpa sengaja dibawah Seksyen 304 Kanun Keseksaan. Ia hanya membawa hukuman maksima 2 tahun sahaja.

Nik Ros turut mengesahkan, remaja tersebut dalam keadaan khayal kerana pengambilan dadah. Tetapi polis masih menguji sampel darah untuk kandungan alkohol.

Menurutnya lagi, remaja itu akan disiasat di bawah Seksyen 15 Akta Dadah Merbahaya 1952 kerana penyalahgunaan dadah.

Comments 5

 1. Anonymous

  tak kesah la nak guna akta mana, janji budak ni dapat hukuman setimpal. nyawa orang melayang kot

 2. Booboo

  Bodoh nyaa, hukum jea dye. Jgn nnti terlps pulak. Bangsat mcm ni kena bg sikit rasa baru faham. Kalau tak smpai bila bila la org boleh bawak kereta mcm setan ni bawak. Kemon la malaysia, jgn terima suap lg. Salah tetap salah!!!

 3. Sunny

  Penjara 2 tahun je untuk langgar sampai mati?

 4. Nickname

  Aduh.. sedih dgn undang2 barat ni.. dari 2tahun penjara baiklah bg dia arahan tanggung anak arwah aampai cukup umur

 5. DILA BASYAH

  2thn utk kesalahan tanpa niat membunuh??WTF..!!!bodonye undang2..ptt laa ramai jer yg buat salah kalu undang2 xleh nk membela org yg teraniaya..

Leave a Reply