Viral

Netizen Cina Anggap Perkahwinan Faliq-Chryseis Memalukan, “Songkok Menjijikkan”

Pada 30 Jun lepas, ketua pegawai eksekutif Berjaya Times Square, Chryseis Tan, memberitahu melalui akaun Instagramnya yang dia telah dilamar oleh pewaris Naza, SM Faliq SM Nasimuddin.
SonkokFaliqAN
Perkahwinan mereka yang bakal berlangsung menarik minat ramai kerana keduanya berasal dari keluarga berprofil tinggi berlainan bangsa di Malaysia dan perhubungan antara keduanya juga sudah terjalin beberapa tahun. Chryseis ialah anak perempuan kepada jutawan bertaraf billionnaire, Tan Sri Vincent Tan.


Perkahwinan mereka disambut baik oleh sebilangan Netizen berbangsa Melayu yang menganggapnya seperti ‘drama pukul 7.00 petang jadi kenyataan’ namun berlainan dengan Netizen cina yang menganggap perkahwinan yang bakal berlangsung itu sesuatu yang memalukan.


Portal berbahasa Cina Moretify melaporkan sebahagian besar Netizen cina meluahkan perasaan sebenar mereka tentang perkahwinan itu, dan perkahwinan antara individu berbangsa Cina dengan individu Melayu beragama Islam secara umumnya.

“Berkahwin dengan Muslim bermakna menambah seorang lagi kepada populasi Muslim di dunia ini.””

“Tak boleh makan babi lagi di dunia ini!”

“30 hari dalam setahun kena berlapar (puasa)!”

“Kahwin dengan lelaki bersongkok, bapanya Vincent Tan pasti marah!”

“Kasihan dia, dia akan terperangkap dengan agama yang tidak memberinya jalan keluar untuk sepanjang hidupnya. Walaupun setelah mati, jasadnya akan dicuri dari keluarganya jadi tidak dapat dikebumikan sebagai seorang cina. Kasihan. Anak-anaknya juga bakal mengalami nasib yang sama, tiada kebebasan untuk memilih sendiri agama yang ingin dianuti.”

Namun begitu, ada juga Netizen cina yang berpendapat tidak ada salahnya mereka bekahwin kerana mereka sudah bercinta sejak beberapa tahun lepas.

“LOL, pekahwinan antara berlainan bangsa bukan perkara baru. Jika orang ramai tak boleh menerima sesuatu seperti ini, apatah lagi perkahwinan dengan sama jantina? Memalukan mereka yang mengutuk gadis itu yang cukup berani membuat pilihan yang luar dari kebiasaan!” 

Screen Shot 2017-07-04 at 10.19.45 AM


Rasanya perkahwinan ini tidak akan menjadi isu jika Chryseis berkahwin dengan orang kulit putih, atau jika Chryseis hanya seorang wanita biasa, bukan seorang pewaris empayar bertaraf bilionwan.

Tambahan pula, sebelum ini abang Faliq, SM Nasaruddin juga berkahwin dengan pengacara televisyen berbangsa cina, Marion Caunter.

Malah percintaan mereka diketahui dan direstui oleh Tan Sri Vincent Tan. Jadi penulis rasa tidak mungkin dia marah dengan keputusan Chryseis. Bersama kita doakan perkahwinan mereka yang pasti menjadi wedding of the year itu dipermudahkan.

Sumber: Moretify

Comments 17

  1. Melayu yg tk lupa daratan

    Padan muka si Mamat poyo.! Sebuk sangat nak kawen Amoi. Anggap diri bagus sangat utk wanita Melayu. Ptuihh!

  2. Anne Abra

    Bagus lah dia pilih anak cina yg dah sedia kaya raya sbb perempuan melayu kalau dapat kawin lelaki kaya raya mula bangga diri, riak, angkuh dan gaya mengalahkan anak raja, tak sedar asal usul miskin. Macam Ezurin Yusnita dah kawin dgn Tunku Yaacob tukar nama jadi Princess Khyra Ezurin, pakai baju mengalahkan Jenifer Lopez, buah dada dah jadi hak milik semua org sbb asyik dibiar terdedah, ini lah melayu yg megah konon hebat sampai tak ingat mati tu pasti

  3. Truth Walker

    Congratulations! Yg ni sweet orgnya. Tapi mulalah, komen cina tongkang tak sedar diri. Dah dok menumpang dkt Negara Melayu dah bongkak igt diri bagus sgt, eh kau tu cuma keturunan darjat bangsat dari China la. Kalau diri tu sepet muka penyet population terbesar di bumi, jangan nak mengata orang punya tanah. Saling hormat menghormati jangan nak biadap setiap masa.

  4. Amri

    Yang org cina tk puas ati diaorg kawen apehal? Sukati mak bapak dia laa! Duit korang ke dia abiskn? Dia nk masuk Islam sukati dia laa! Stupid!

  5. Cibai tetap calit

    Hahaha…. memang adik beradik cibai lover rupanya! Suka yg melepeh, airport! NOOBIE gi honeymoon dapat rasa sikit dah mengelebah nak kawen. Amoi pon macam JINJANG je. Harap melaram Papa punya duit je . Yg abg punya cibai pulak perasan *mix* konon. I am half chinese – No lah you are 100% BAKUTEH! Mamat je ko bole kelengtong habis. Hahahaha..memang lah korang deserve one another. Thumbs up!

  6. ninoanja

    Bertambah seorang lagi umat islam didunia ini. alhamdulilah…. selebihnya hanya Allah maha mnegetahuinya…

  7. Shahrer

    Semoga Allah SWT memberkati rumahtangga mereka berdua hingga ke jannah. Kpd sang suami, didiklah isteri menjadi isteri muslimah dan sang isteri sama-sama berusaha menjadi isteri yg taat pada perintah Allah SWT. Semoga bahagia berkekalan.

  8. Azezi

    Alhamdulillah..
    They deserve to be happy.
    Chill la..

  9. Abu ilham

    Klo Kat Indonesia kahwin beda agama macam ni x automatic yg kafir masuk Islam,tapi seringnya yg Islam murtad.. apatah lagi sama2 kaya raya.. naudzubillah himindalik..

  10. Mak ko ijo

    Cina racist mmg bangang forever..

  11. Mat Cina Mata Tak Sepet

    I am a Chinese tapi aku hapi je tgk mereka berdua nak kahwin. Kdg2 mat2 cina ni tak sedar. Now we’re in a different era. Stop being so narrow minded.

  12. Those hater comment

    Those who haters comemnt you already been track down.
    Thanks for being jerk.

    Regards.

  13. Semoga berbahagia hingga ke syurga. Amiiin.

    Abaikan je yg negatif tu coz kita takkan dapat puaskan hati semua orang..

  14. fadzly

    Semoga SM Faliq dapat membimbingnya.
    Ingat 1 benda lagi…KTM

    …KT tu operasi terbesar mereka.

  15. Seorang Pengembara

    Aq x paham kenapa kite kene racist antara satu sama lain sedangkan kite semua manusia. Kenapa perlu kutuk satu sama lain sedangkan boleh je nasihat. Kenapa perlu keluarkan perkataan x sepatutnya sedangkan Tuhan cipta kitq utk ckp yg baik2. Manusia ttp manusia, akan ttp mengutuk sesama sendiri walaupun nyawa dihujung tanduk.

  16. Semoga rumah tangga dia orang runtuh secepat mungkin , hehe….

  17. Wei Ming

    Majoriti Kaum Cina takkan rasa negatif, cuma yg pemikiran cetek je yg mcam tu. Suka hati dia la, mau masuk agama apa pun, janji jadi seorang insan yang baik sudahlah.

Leave a Reply