Viral

Netizen Persoal Isteri Adik Mangsa Kemalangan DUKE Bergaya Dengan Beg Tangan RM 16,000

Kelmarin, Yusnida Hussain, kakak kepada mangsa kemalangan di lebuhraya Duke pada Februari 2015 memberitahu melalui satu sidang media bahawa adik bongsunya, Muhammad Faizznur Asyraf Husain, 25, yang menguar-uarkan akan menjaga anak-anak perempuan mangsa seramai dua orang telah melakukan pecah amanah dan tidak pernah menjaga kanak-kanak itu.
celinean


Berita itu menimbulkan kemarahan Netizen yang telah ‘menyerang’ Facebook Faizznur dengan ratusan komen memintanya memulangkan wang milik anak-anak yatim itu yang dahulunya didermakan orang ramai kepada mereka melalui akaun Facebook miliknya. Yusnida berkata yang Faizznur mendakwa wang derma orang ramai sebanyak lebih RM 300,000 itu miliknya kerana ia dimasukkan ke dalam akaun bank miliknya setelah merujuk kepada Mufti Wilayah Persekutuan. Mufti bagaimanapun menafikan pernah memberitahu Faizznur sebegitu.

Kronologi Perkembangan Faizznur Seperti Yang Diperkatakan Netizen

1. Faizznur (FN) melibatkan diri dalam perniagaan pemasaran berbilang tingkat (MLM) Phytoscience, perniagaan jual produk merapu (stem cell), sudah bertunang, muka comel, badan kurus.


 photo 17.jpg

2. 2 Mei 2015, kemalangan DUKE (al-Fatihah buat arwah ibubapa dan adik Amira dan Aqila). Tunangnya, Nur Amira Syuhaida (ketika itu 22 tahun) mendakwa sanggup menjadi ‘ibu segera’ dan berhenti kerja bagi menjaga anak-anak itu. Namun kakak FN, Yusnida mendakwa pasangan itu tidak pernah menjaga Amira dan Aqila.


 photo Screen Shot 2016-10-20 at 9.38.45 AM.png
 photo Screen Shot 2016-10-20 at 10.07.01 AM.png
 photo Screen Shot 2016-10-20 at 10.07.10 AM.png
 photo Myvi-langgar-pajero.jpg
 photo Screen Shot 2016-10-20 at 10.12.25 AM.png

3. 24 Mei 2015, 22 hari selepas kematian Fairuz, FN telah membeli jam tangan Tissot (harga paling kurang RM 2,000) untuk hantaran perkahwinan, mendakwa ia dibayar oleh tunangnya. 14 June 2015, FN melangsungkan perkahwinan. Gedegang, siap ada foto pra-perkahwinan dan khemah glow-in-the-dark.

 

 photo 14612375_1244458242282594_8097762686149364948_o.jpg
 photo 1.jpg
 photo 2.jpg
 photo 19.jpg

4. Setelah dibuat laporan polis, kakak arwah telah diberi RM12,000, yakni pada 22 June 2015

 photo 8.jpg
5. Majlis resepsi FN di Batu Muda pada 10 Oktober 2015. Menurut Faizz Nur dalam satu perbualan Facebook dengan isterinya, mereka membuat persiapan perkahwinan itu hanya dalam masa tiga minggu!


 photo 9.jpg
 photo 21.jpg
 photo 13.jpg

6. FN memulakan perniagaan kafe (diberi nama Panca Sitara Cafe yang terletak di Batu Muda), sekitar hujung tahun 2015


 photo 3.jpg
 photo 4.jpg
 photo 5.jpg

7. Isteri FN bunting pelamin, selamat melahirkan zuriat sulung pada 18 March 2016 

 photo 20.jpg
8. Melangsungkan majlis akikah (perhiasan agak mewah) pada 23 April 2016.


 photo 8 copy.jpg

9. FN sudah mula tampak badan berisi dan kelihatan sedikit sado (beli keahlian gimnasium?)


 photo 7.jpg

10. Isteri FN memiliki beg tangan jenama Celine (macro) yang berharga RM11,000-RM 16,000

12
16
15

11. Kakak arwah membuat sidang akhbar pada 18 Oktober 2016, menuntut hak (duit sumbangan orang ramai)


 photo 18.jpg
 

Aduan mengenai sikap Faizznur yang ‘membolot’ harta waris kemalangan di lebuhraya DUKE itu pernah disuarakan seseorang bernama Naem Roslan di Facebook pada Julai 2015.


 photo 14.jpg

Melalui pemerhatian penulis, Faizznur kini sudah memadam dan menyekat komen serta pengguna Facebook yang meninggalkan komen di akaun miliknya.

Bagaimanapun, ini semua ialah tanggapan Netizen. Boleh jadi, Faizznur  dan isteri telah membeli dan membayar untuk harga barangan dan perkhidmatan itu menggunakan wang sendiri. Apa pendapat anda?- amazingnara.com

Sumber: Alistair Fletcher, AmazingNara, Faizznur, MyNewsHub


Comments 76

  1. Pembenci pecah amanah

    Go to die FN and wife. Korg x kan hidup senang lama. Ntah2 nnti anak korg pulak ade masalah.

  2. farah wahidah

    Tak lama org macam nie allah ada …….tunggu lah balasan allah cash ja FN n wife key sabar k …..pada anak yatim nie….moga allah beri perlindungan n permidahkan urusan anak2 ini……

  3. Jibby the Mexican

    Duit org dijadikan hak dia pulakk
    Org derma untuk budak tu, bukan untuk diorang
    Boleh pulak ckp sbb masuk dlm akaun die, tu duit die HAH
    same je spesis dgn sorang budak Malaysia kt Australia tu mentang2 duit tu termasuk dlm akaun dia terus die berjoli katak

  4. cik bedah

    kau tunggulah pembalasan dri Allah S.W.T…kau mkn duit anak yatim piatu…hg tggu….

  5. Muhanmad

    Pendapat saya,kalau ada sebarang kecurigaan terhadap kesalahan mereka,laporkan la kepada polis atau mana2 perbadanan yang bertanggungjawab untuk menyelesaiakan masalah ini.Bukan niat saya untuk mengkritik Tuan punya hobby,cuma nasihat.Membuka aib orang,walaupun org it bersalah, is not islamic or it should be a custom of Muslims.Kita tutup aib orang..insyallah Allah akan tutup aib kita.

  6. mujahiddinsyuhada

    kalau betul lah apa yg dikata…tggu lah azab yg x terperi sakitnya disana nanti..sbb nabi s.a.w amat marah pada mereka yg memakan harta anak yatim….dan termasuk dlm dosa dosa yg terkutuk..

  7. ct aziy

    X per…. Kita tunggu dan lihat jer….. Orang yg makan harta anak anak yatim…. X kan kemana…..

  8. Me not u

    Nk marah.. nk maki.. cukup dgn org yg bertggngjwb jer.. jgn libatkan anak dia.. kesian budak kecik tu..

  9. Anonymous

    Salah satu dosa yg Allah tidak akan ampunkan walaupun dia bertaubat adalah memakan harta anak yatim.. Wallahualam…

  10. komen pedas

    Takat bisnes mkn gity xkan mampu lagi ko nak beli beg rm16k tuuu..nak beli yg rm1k pun berpikir 100x.. sbb duit anak yatim piatu tu ko bleh beli!! Yg bini pun sama jerrt selera besooo..laki bini perangai buruk…baik tggal jer tudung tu!!! Esok2 anak ko jd yatim piatu gak!!! Mati muka itam mkn harta anak yatim piatu .

  11. Lily

    Kecik giler steak kt cafe dia tu

  12. abg bulu

    MUNGKIN FN DAN ISTERI buat duit dgn cara yg baik.nanti dah besa bagi lah duit kat budak tu.

  13. aku

    yup..nak marah marah yang berkenaan je..baby tu x bersalah..jgn nak libatkan dia jgk..

  14. Anonymous

    Klu tipu di dunia lepas…xpa di alam kekal nti jawab la …makan harta anak yatim ?

  15. Anonymous

    Celah gg je steak dia tu…agaknye dia pinjam je nk wat modal nnt mungkin dia pulangkn blk kot….itupun klu dia sedarla yg duit tu bkn hak dia.

  16. Adeq mj

    Haram hukumnye mkn harta ank yatim piatu ni..

  17. Dayne

    Bila diingat kembali, cepat betul dia kongsi no. akaun bank dia masa minta derma tu. Ligat kepala otak dia ni cari lubang.

  18. Anonymous

    Aku takkan halalkan duit aku dunia dan akhirat yg mungkin sekali ada didalam pemberian org ramai utk niat bantu anak2 yatim..manusia yg brnama FAIZZNUR aku tidak halalkn duit tu untuk dimakan manusia mcam kau,isteri dan anak2 kau..

  19. Dah hampir lupa kisah dua beradik ni.. jika benar berlaku pecah amanah tak aman hidup makan harta anak yatim ni..

  20. Anonymous

    Tunggu tok Adi cangkul kpla kau FN n wife

  21. Anonymous

    Bangsat punya bapak sedara…ko makan la duit anak yatim tu…haram bangsat..

  22. Anonymous

    Apapun kau cakap.. Ttp haram makan duit anak yatim.. Kau pun ada ank.. Bygkan kalau org buat anak kau.. Tgok dari sikap kau.. Anak kau yg xbdosa trut kna tempias.. Apa pun alasan kau.. Duit tu hak amira n aqila.. Bukan hak kau even masuk acc kau.. Pulangkan balik je.. Pk la budak2 tu dah xde sapa2.. Harapkan saudara2 je.. Tapi mcm ni kau buat diorang..

  23. Anonymous

    nanti accident la dia tuh… bile bunga tayar dah kebawah… bertemu jua dgn keras tar…

  24. tak suka pemakan harta anak yatim

    makan harta anak yatim ada tercatit dalil dan nasnya… jaga-jaga. Tiada keberkatan dalam kehidupan, lagi kan di alam sana.

  25. Yang prihatin

    Aku percaya sbb terbongkar dari mulut keluarga dia sendiri. Ko bg la ank bini kp mkn duit haram. Duit hak ank yatim piatu. Tak amanah???

  26. Jejariku Runcing

    Mula mula mungkin dia berniat nak membantu anak anak itu, tapi bila semakin hari semakin banyak wang yang masuk dalam akaun dia, gelap mata la jadinya.. terus terlupa amanah dan tanggungjawabnya pada anak2 yatim tu.

  27. Anonymous

    Rasanya SPRM juga perlu menyiasat beliau.. sama mcm kes MO1 wang derma masuk ke akaun sendiri..

  28. Anonymous

    ksian kat anak2 tuu… manusia mcm nii pun wujud kat dunia.. da miskin tu miskin jlaa.. xpayah nk berlagak kaya..

  29. apa apa sajalah

    bermewah sangat…..kalu dato’ vida tu lainlah..memang dari hasil usaha dia….sedehlah kalau betul cerita ni…Allahu Akbar…tak fikir akhirat dan balasan…berat dosa mkn harta anak yatim

  30. cheha

    Memakan harta ank yatim yg mnjadi bukan hak..wlaupon 5 sen…sepatutnya duit itu dmasukkn atas nama ank2 yatim ni…amanah yg x tetunai..

  31. Anonymous

    Dia baru dapat anak.. wahai laki bini yang dah songlap harta anak yatim.. andai esok kamu menghadapi nasib yang sama.. bagaimana nasib anakmu.. klu org lain jaga dan buat mcm korang buat skrg.. apa ko rasa? rujuk dalam al quran bro.. berapa kali Allah sebut anak yatim dalam alquran.. ..

  32. Netizen

    Allah Maha Mengetahui
    What u give
    U will get back

  33. Anonymous

    Allah Maha Mengetahui…setiap perbuatan di dunia pasti terima balasan akhirat nanti…lebih2 lagi mkn harta ank2 yatim…

  34. Jun

    1 je nak ckp….bini dia muka mcm cipan!Hehehheh…sorry…mmg tak cantik.Hahahah

  35. maziah manaf

    Sedih n sayu lihat wajah anak2 yatim piatu tuuu
    Tergamaknya bapak sedara mkn duit anak2 yatimm tu
    Darah daging sendiri tuuu…x takut ker balasan dr ALLAH SWT wehhhh??????

  36. Anonymous

    nk harommm

  37. meyoka

    biar hukum ALLAH yg tntukan jika mereka salah…

  38. hamba allah

    kakak arwah dah buat laporan polis sebelum ni.. tapi pihak polis kata tak boleh ambil tindakan sebab hal keluarga.. bila dah viral baru la nak start siasat.. bagus jgk la kes ni diviralkan… bukan untuk membuka aib.. untuk hak dan keadilan 2 anak kecil si yatim piatu..

  39. Anonymous

    hmmmm.. sakit pulak hati kite..

  40. R.I.Hell

    nanti dorg dapat la tu balasan .. dah ade baby kan .. mane tau nnt baby tu plak jadi yatim piatu .. mane la tau .. mane la tau ..

  41. Boikot jelah kafe dia. Jgn deal dgn penipu nnt tipah trtipu

    Apa susah. Lps ni, kau jumpa muka jgn deal. Nmpk dh dia jenis pecah amanah. Cpt lupa diri. Nnt duit kay pun dia kebas. Kafe dia? Boikot la. Kalau x, pembeli dia dilabel mebyokong dia mkn duit anak yatim. Apa der. Xyah nk pening kepala. Penipu. Sekali menipu. Nnt dia nmpk blk duit, dia menipu kn? Tgk gaya pun brlagak nk mmpus!!

  42. Ni muka mamat drama king dn queen.

    Bahaya taw ikut psykiatri and psikology, org2 drama king n queen ni, skali menipu, ada tendency nk tipu lgi in future. Sbb dh jdi habit dia. Hati2 laaaa~~~ tu je nk ckp. K bye.

  43. “Sesungguhnya orang-orang yang memakan harta anak yatim secara zalim, sebenarnya mereka itu menelan api sepenuh perutnya dan mereka akan masuk ke dalam api yang menyala-nyala (neraka)”. (QS. 4 : 10)

  44. Seindah Sakura

    X kan hidup senang dgn memkn duit ank2 yatim…di dunis mungkin terlepas..Tunggulah pembalasan dari Allah.

  45. Aman kb

    Tak selamat hidup hang klau btul… ang tngu la balasan allah ada…

  46. Hamba Allah

    ????? ????????? ??????????? ????????? ???????????? ??????? ???????? ??????????? ??? ??????????? ??????? ? ?????????????? ?????????

    “Sesungguhnya orang-orang yang makan harta-harta anak yatim dengan cara penganiayaan, maka hanyasanya yang mereka makan dalam perut mereka itu adalah api neraka dan mereka akan masuk dalam neraka Sa’ir.” (an-Nisa’: 10)

  47. dino

    Hahaha…mcm Najib la..duit derma masuk akaun peribadi jadi hak sendiri la..dia pinjam jer ni..melabur Dlm perniagaan..nanti dia ganti balik la tu..kahkah

  48. Anonymous

    Janji Allah itu PASTI

  49. Justme

    Mcm xde hati perut je..anak buah kau kot bkn org lain..xkesian ke kt anak yatim..darah daging ko jugak..sedih bile duit mengubah manusia jadi buta hati..

  50. NONAME

    Pulangkan…..!!!

  51. insan

    tak kemana kaya duit bukan hak kita. azab itu pasti jika kita ambil bukan pada hak kita.. pulangkan hak pada yg sepatutnya dan bertaubatlah..

  52. Anonymous

    Subhanallah .. Pembalasan itu pasti akan tiba kite lihat lambat atau cepat sahaja…. makan hasil derma anak yatim utk hidup mewah sara anak bini tunggu la pembalan ke atas mu wahai manusia… lihatlah nasib anak bini kamu nanti dan mereka akan rasa benda yg sama….amin amin amin yarobbalalamin

  53. So sad

    So sad to see the girls hugging to each other …huhuhu…
    Dont take things for granted FN and wife…please..return their rights..their parents are not by their side to be with….pity them…God is watching….

  54. Anonymous

    jika tidak mahu pada anak2 itu mohon serahkn pada saya.InsyaAllah sy jg spt anak sendiri.

  55. gee j

    Blsan Allah akn ditrima kpd sesape je yg pecah amanah lbih2 lg amanah trhdp hrta ank yatim piatu.doakn agar smpat brtobat sblum trlmbat & pulangkn apa yg diambk kpd yg hak

  56. Anonymous

    jom belajar sivik saudara

  57. Insan biasa

    ALLAH MAHA ADIL…..tgu……

  58. AKU

    kalo betullaah dia amik…berani nooo makan harta anak yatim….aku x halal satu sen pn apa yg ko amik…berulat lah ko ngan anak bini ko…adik beradik ko dok mkn harta anak yatim……krg ajar btol..

  59. Anonymous

    300k bukan nilai yg kcik.. bole beli rmh sbijik tu.. da klu tuk kegunaan harian 2 bradek ni..inshaAllah cukup tuk mreka b2 bebelaja apa yg perlu.. ckup utk psekolahan n sgaleye..
    tp knp org yg d amanahkn mjd x amanah.. malu la weyyyy 1 mesia tgk muke ko dlu bagaikn baik ye la ko nk bela ank buah ko bagai.. rupeye.. sblk topeng tu tserlah sape ko skrg.. sedih ble krn duit adk brdek pn sgup ptus sedare wehhh..

  60. AZRA

    X guna punya mak n bapak sdara mkan duit ank yatim piatu, x selamat dunia akhirat smua org akan benci kau skeluarga akan dtg kesan sampingan akan di terima oleh ank ko,kesian lah ank ko nanti akan jadi terkanan prasaan, pd ank2 yatim piatu sy doa kan smoga adk akan mjadi ank yg soleha, ramai yg mdoakan adk, insyaallah amin.

  61. Anonymous

    sudah2lah…jgn buat tohmahan lagi…biar polis siasat..kita x boleh jatuhkan hukum pd seseorg selagi x terbukti bersalah.. klu betul dia buat salah Allah akan balas..klu betul dia berniaga dan ada duit sebanyak tu..kita pulak yg dpt dosa..bersangka baiklah.. harap faiznur perbetulkan keadaan..wallahualam..

  62. FATTAH AMIN

    Assalamualaikum semua..apa.sudah jadi ….

  63. Zir

    Aku jaga 30 ekor kucing dgn duit poket sendiri…belanja hampir cecah 4angka sebulan. Setakat dua org kanak2..apa dia makan kita makan. Bak sini lah aku jaga…. ???

  64. Tipah tetipu.

    Moga Allah membalas kejahatan dengan kesengsaraan.tunggu lah balasan kau.silap2 anak kau tu akan ada masalah nnti.hukum karma.wsit and see…anyway aku turut menderma dan tk halalkan untuk kau walau sebezar zarah…

  65. Anonymous

    Allahuakhbar…patut la x mjdi je nk try mkn kt kedai ni. Slalu blk keja lalu kt kedai ni brdpn tanah prkuburan bt muda. Rupanya ada cerita..Allahuakhbar mudah2an duit pembukaan kedai mkn tu bukan sebhg yg diambil hasil dr duit anak2 yatim piatu trsbut!!

  66. Kalau betul mkn hrta anak yatim tu

  67. Anonymous

    Tggu la pembalasan dari Allah swt makan harta ank yatim,mata dha di selubungi dgn duit smpai lupa segalanye…

  68. Poisom Sweet

    Gila bak angg 3minggu je blh prepare? Bkk cafe bagai

  69. somebody

    First thing first, agree yg steak dia kecik gila hahaha.
    Siapa kita nak judge dia, tapi dia sendiri pun tak berperikemanusiaan. Anak sedara sendiri pun sanggup buat macam nie. Entah apa la dia fikir. Tak takut ke dengan balasan kat akhirat kelak? Dunia dah tak lama. Tapi masih berani makan harta anak yatim & aniaya mereka. Subhanallah. Moga kita yang lain dijauhkan dari sikap tamak & kejam macam nie.

  70. Anonymous

    Dia x tau ke hukum mkn duit ank yatim amat la berat… mmg la jenis xde agama…x tau hukum hakam

  71. ara

    DUIT ANAK YATIM .. HARAM HUKUMNYA DIAMBIL TANPA SEBAB.. DAH X DE AKAL FIKIRAN.KE.?? TU ANAK ABG SENDIRI.. ALLAHU.. MASA KEJADIAN DULU.. BUKAN MAIJ LAGI.. SEDIH.. AKAN JAGA ANK ANAK ARWAH.. EH.. SEKARANG DUIT DEPA SEMUA KAU BEDAL.. KAMI BAGI SEBAB KAMI NAK BANTU RINGAN KAN BEBAN ANK YATIM.. PAHALA KAMI DAPAT.. BUKAN NAK ISI PERUT KAU FN.. BUKAN NAK BAGI WEDDING KAU GRAND GILA.. BUKAN NAK KAU BELI BARANG MEWAH.. BUKAN NAK SUH BINI KAU BELI BEG MAHAL.. BUKAN NAK MAJLIS AQIQAH ANAK KAU GRAND.. USAHAKAN LAH.. GANTI SEMUA DUIT ANK ANK YATIM TU.. SELAGI ALLAH BAGI KAU PINJAM NYAWA.. JGN SAMPAI ALLAH TARIK.. WAKTU TU KO CARI LAH ANK ANAK NI KAT AKHIRAT.. ???

  72. Cencorot

    Pantang betul bila lelaki/perempuan cakap sembelih,baham,pancung utk beli brg dr bakal psgn masing2. Pastu gtau satu dunia. Nmpk rude n entah la..diam2 x bole ke? Br Tissot,blm lg H.Tag,L.Maurice,W.Harry ..
    u name it…yada yada.. adoi la..cepat la selesaikn kes ni..x malu ke aib keluarga tkeluar sume?dah klu ade duit sumbgn dr rakyat malaysia tu,pulangkn la pd bdk2 tu blk.

  73. AKU PONDAN

    Tengok muka bini pun lahai mmg x boleh percaya. Muka miskin tapi mampu beli celine 16,000. Tak ngam handbag mahal tu dgn muka kampung bini yg lonjong mcm telor ni.

    Si faizz ni pun muka ala2 pion ofis yg bangsa makan maggie bila pertengahan bulan. Bergaya bagai nk rak. Tissot konon. Celine konon. Mana mampu nak beli semua tu mmg muka laki bini ni x de rupa lahiriah anak orang kaya pon. Tu semua mentedarah duit budak tu lah . Confirm.

  74. Neraka Jahanam Utk FN

    Balasan kau ada kat sini FN dan bini. 3 minggu persiapan ya? Duit anak yatim tu. Ko bagi anak bini makan duit yang haram. Lahir anak dari rezeki yang haram. Bertaubatlah sebelum terlambat.

  75. Herryta

    Terlalu kesian pd Amira & Aqilah..Semoga penjaga Amira & Aqilah diberi kekuatan utk membesarkn mereka berdua..Saya doakn semoga segala urusan dipermudahkn..

  76. HNZ

    KALAU kau dan bini kau makan duit anak anak ni… x lain x bukan aku doakan kau & bini kau mamposss, mmg bangsatlah KALAU kau amik hak dia org… WHAT IF.. Allah jadikan ANAK KESAYANGAN KAU & BINI KAU tu YATIM PIATU ???? CER PIKIR JAP..

Leave a Reply