Penuntut UiTM, Nurul Nabilah Dinobatkan Sebagai Pelajar Terbaik Ke-6 Dunia!

e9c7

Seorang penuntut UiTM, Nurul Nabilah Abdul Jalil, 21, baru-baru ini diberi penghormatan sebagai pelajar ke-6 terbaik di dunia dengan mendapat penganugerahan Prize Winner bagi Kertas P2 Laporan Korporat ACCA pada bulan Jun yang lalu.

Persaingan daripada pelajar terbaik dari seluruh dunia termasuklah Malaysia perlu dihadapi beliau untuk mendapatkan penganugerahan ini. Yang lebih menarik lagi, beliau memperolehi tempat pertama di Malaysia dengan catatan markah tertinggi bagi kertas yang sama.

Bersambung
Read full article

Rangkaian Restoran ‘Mamak’ Di Australia Disaman Kerana Bayar Gaji Kurang Dari Kadar Minimum

Mamak_danimezza_2011-31

Untuk beberapa tahun, rangkaian makanan 'Mamak' di Australia telah menjadi satu destinasi popular untuk mendapatkan makanan Malaysia yang asli dan sedap pada harga yang berpatutan.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini ianya berjaya menempah nama untuk sesuatu yang buruk apabila mahkamah Australia menyaman pemilik restoran itu dengan jumlah AUD292,672 (RM899,971) kerana membayar pekerjanya di bawah kadar minimum.

Mahkamah Persekutuan Australia mendapati bahawa pekerjanya turut terpaksa mendapat bayaran murah, bukan sekadar makanannya sahaja. Syarikat itu dan juga 3 orang pengarahnya disaman hampir AUD300,000 kerana membayar pekerja di bawah kadar minimum dan menggunakan rekod palsu untuk menyembunyikan bayaran itu.

Bersambung
Read full article

Suasana Pemain-Pemain Pokemon Go Di Taiwan (Video)

Snorlax

Korang main Pokemon Go?? Tak tau la main Pokemon Go ni bagus ke tak. Ada yang menghalang, dan ada juga yang menggalakkan. Apa yang penting jaga la adab ketika sedang bermain dengan menghormati satu sama lain. Keadaan pemain-pemian Pokemon Go di Malaysia setakat ini tak de la seteruk seperti di negara-negara lain.

Kat bawah ni nak share dengan semua sebuah video yang dirakamkan oleh pihak media di Taiwan. Suasana sangat la kelam kabut apabila ramai orang menyerbu sebuah taman di sana setelah mendapat maklumat kemunculan watak Snorlax. Suasana dia macam kene kejar dengan Zombie je. Jom tengok gelagat-gelagat mereka...

Bersambung
Read full article

[Menarik] Makanan Tengahari Seorang Pakcik Berusia 80 Tahun (Gambar)

Atuk

Kebelakangan ini seorang makanan tengahari seorang pakcik yang berusia 80 telah menjadi topik hangat di kalangan netizen. Gambar ini telah dimuat turunkan oleh anak perempuan pakcik yang tidak dikenali ini sendiri. Anak perempuannya, Laura juga sangat terkejut dengan gambar-gambar yang di hantar oleh bapanya itu.

Pada mulanya, Laura hanya risau akan pemakanan bapanya setelah keluar dari rumah orang tuanya untuk tinggal bersendirian. Laura meminta bapanya itu untuk menghantar gambar-gambar makanan tengaharinya untuk memastikan bapanya mendapat pemakanan yang sihat.

Bersambung
Read full article