Written by AmazingNara | September 30th, 2010

Ditujukan khas kepada sesiapa yang sakit hati supaya senang hati Senyum selalu

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar.

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Lagi pantun dengan membaca artikel ini sepenuhnya

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, “Cash On Delivery”!

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan..

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut apa ubatnya.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap

25 responses to Pantun Kelakar Untuk Ceriakan Pagi Anda

  1. [...] Pantun kelakar untuk ceriakan pagi anda. Yang Ini Pun Best Jugak:- nuffnang_bid = [...]

  2. puteriaquarius81 says:

    lol

  3. Anonymous says:

    xlawak pon

  4. nina says:

    mcm celaka j pantun ni. ahahaha

  5. ellyna says:

    rasenye kajang pak malau tu je yg lawak ckit.. yg lain mcm x je..

  6. suri says:

    tak lawakkkkkk ponnnnnn…………

  7. havockerz says:

    ade yang lawak ade yang x.. tapi kira ok lar.. yang cakap x lawak tue.. leh buat lagik bagus ker

  8. Hasanah says:

    sorry to say la, tp takde apa-apa yang lawak la dlm semua pantun ni…cam biasa2 je…

  9. Anonymous says:

    pe yg lwk ntah …….aku pn x tau la ……

  10. x-not-x says:

    tak boleh blaaa aaaa pantun ni..ahahahahaha..lawak sesungguh!

  11. oyong says:

    yer mmg lawak…mmg oyg gelak..tapi oyg kesal krn ianya dari pantun tradisional kitayg indah berzaman2….ciptalah yg baru wahai pengubahsuai pantun yg sungguh brbakat ini…

  12. ana maria says:

    cam bangang je pntun2 ni

  13. aries_april says:

    sapa la yg bt..mmg x leh blah

  14. mmbg d awn says:

    AALLLAAAAAAA…AWAT SKIAN KALINYA AKU BCA LWAK CIPLAK!!

  15. ienafraZz says:

    kelaka nyer.. -__-

  16. rais says:

    Nk lawak buat sndr

  17. leo-lizza says:

    dari awal smpai habis baca… hanya mampu senyum je… tak gelak pun… cuba lagi k… dah ada pendekatan cuma kurang umph je… hehehe…

  18. MoMel MoMey says:

    bored jer pantun nii

  19. Anonymous says:

    Kajang Pak Malau kajang berlipat
    Kajang hamba mengkuang layu
    Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
    Kain aku, si pencuri yang sapu

  20. ain comel says:

    tah ape2..sumpah tak lawak -..-

  21. Anonymous says:

    x lawak lansung! Mcm SIAL!!!

  22. dangerous says:

    emang x lah..x lawak pon

Leave a Comment

Optional