Viral

“Satu Je Aku Tak Layak, My Skin Colour” Keluhan Hati Seorang Pelajar Dengan Keputusan UPU Yang Diperolehi

Seorang individu yang menggunakan twithandle @Shiihaoo meluahkan keluhan tentang keputusan UPU yang diperolehinya. Beliau yang merupakan bekas pelajar SBP dan berasal dari Gua Musang kelantan menyatakan kekecewaan yang beliau alami apabila impian untuk memasuki asasi tidak kecapaian.

Dengan kejayaan kokurikulum yang cemerlang hingga harumkan nama Malaysia di beberapa acara antarabangsa, beliau kecewa apabila hanya mendapat tawaran untuk memasuki matrikulasi sahaja. Keinginan beliau untuk memasuk asasi kerana peluang untuk memohon ke course perubatan lebih mudah berbanding matrikulasi.


Comments 5

  1. Seroja

    Emmm… syukur jugak at least dpt matriks bro. Bkn calang2 org gak dpt masuk matriks ni. Mmg la, sy pun setuju dgn apa yg bro tweet tu. Tp bro perasan tak, kalau kt pasaran kerja tanah tumpahnya darah kita, malaysia ni. Kalau xde demand mandarin speaker, chinese only. Jarang tgk tempat yg demand staff malays only atau indians only. Just my 2cents.

  2. Anonymous

    U susah nak masuk U, tapi senang nanti nak dapat kerja. We as bumi itself susah nak cari kerja dekat company yang bagus2 because of our skin color… yes…life never been fair to us..bertabahlah

  3. Bobo

    Hoi. Xpayah nk racist sgt lah. Org MELAYU nak masuk keje company majoriti CINA pon susah. KENE BUKAK TUDUNG. KENE PANDAI MANDARIN. xdak pon MELAYU bising kt fb ke. Twitter ke. Mengadu kt PERDANA MENTERI ke. Poyo lah. Bsyukur skit dapat masuk blaja. Berlambak jer MELAYU yg xdpt masuk asasi. Puih

  4. SAYA

    weh bobo apa kaitan dengan racist plak ni ; D

  5. Strike

    Masuk Matriks lagi byk peluang nk buat medic kalau bleh score pointer 4.00. Sesetengah asasi tuh hanya untuk feeder U tuh sendiri. Masuk matrik nanti nk apply U bleh mintak mana-mana U yg tawar medic dlm sistem UPU tu….

Leave a Reply