Written by Ottel | January 19th, 2013

Malaysia sekarang digemparkan dengan kejadian yang berlalu di UiTM Lendu, yang dikhabarkan telah mengalami gangguan makhluk halus. Gua ada tanya la member yang study kat sana, di bawah ni komen beliau tapi ada juga versi story yang mengatakan yang ada student di sana yang membawa saka dan saka itu telah bergaduh dengan benda yang telah lama ada di situ. Gua sebenarnya dalam 2 nak percaya sebab banyak versi kot yang keluar.

uitm lendu

1. The stolen items part is creepy. First you’d be entering your room and you would think everything is fine. And then you’ll start to realise that one thing is missing. And then two things have gone missing, then you realise that almost everything valuable is missing from your room. And finally you’ll find a note saying this: “Nantikan ketibaan saya di kolej-kolej lain.”, which roughly translated means “Await my presence/arrival at the other colleges.”. (Oh by the way, here, we call dorms ‘Kolej/College’.) From what I’ve heard, four places have been attacked by this person so far. All with the same note.

2. The rasuk/possession is a different story. This one, I saw with my own eyes. Real crazy stuff. Rasuk/possession is when a thing enters your body, with the intention to hurt you and the people around you, and use your body to do various things. The word here is ‘possession’. The girl at my level started dancing, and laughing, and screaming and shouting, walking here and there, and it was going in and out of her body so it was like she was her one second and another person the next. When it was happening at the early stages, my roommates and I turned on the Yaasin on a speaker in our room and sat together. And then we heard it: something screaming outside our window, as if trying to block out the sound of the Yaasin. When we paused the playback, it stopped screaming. When we turned it back on, it started screaming again. It was horrific. So we told our senior, who was at our level, handling the girl that kena rasuk. She then told us to just keep playing the Yaasin and ignore the sound, or leave the room and go to another room and stay there. We did the latter. When we went to the other room, and as we were just about to close our eyes to sleep, we heard a different sound: someone tapping at our window. Mind you, we’re on the third floor. Then we heard another sound: tapping on the bed posts. By that time, the girl that kena rasuk was already okay, but the seniors were still at our level. So we told the same senior again what had happened, and she came in, along with 17 of the other seniors, who are the members of the Majlis Tertinggi Kolej. In the room, we sat in a circle, kept quiet, and listened. Then we heard it. We all just stayed in the room at the time, with no intention to leave, and we asked the seniors what happened the night before, or the other nights, and they told us that it’s only been our college, and one other boys’ college. And it’s quite bad. Bad to the point where the Polis Bantuan, who are the people who guard our campus, had to be involved in the search of the boy who that was possessed, because guess what? They can fly. Yup, they freakin’ jumped off the second floor of the college, and flew or something. This is what I heard by the way. I didn’t see this happen. Anyway, as they were telling the story, a number of us could hear what was happening outside our window. Tapping, screaming, shouting, clapping.. you name it. And while one of the seniors was speaking, another senior was signalling towards the window, while the senior that was speaking just nodded as if to say, “Ignore it!” to her. She was describing to us what had happened in her room, and one thing that happened was that she heard claps but just one clap and at different intervals. She showed us the sound of the clap, and then the whole room felt two strong winds blowing at different directions, and bam, the door opened by itself, as if kicked by something outside. But there was nothing there. That was when we all read the Yaasin together, and decided that the entire room, all 20 of us, will not leave, because apparently the thing was around our level, waiting for us to come out. And get this: it was dancing the same dance the girl did when she got possessed, right outside our window. Scary stuff right there. I think that night is just one of the nights that I’ll just keep thinking about for years to come. I mean this is insane. I was scared. And I’ve never been scared of such things. I’ll just have to keep thinking that Allah SWT is with me. He and His words from the Quran will protect me better than anything else. God is greater than anything else, anywhere, any time. He is with me. Last night, which was Thursday, night of Friday, from what I heard, almost every college kena kacau. My college was the worst because here we were, reading the Yaasin, and then three people started screaming, as if in pain. It was the scariest. Even the colleges near us could hear the screaming, which is what my friend from one of the colleges said to me. Word got out really quickly so, an ustaz (I think) and some people from the Majlis Penggerak Masjid were present in our college when it happened. Some representatives of the Majlis Pewakilan Pelajar were there too. Then I found out through Twitter that every college was holding a bacaan Yaasin, all at the same time. I don’t know if the people were lying about this, but that was what I had read. College lights were flickering and whatnot, and every college was cold all night long. And, from what I read on Twitter, a lot of people couldn’t sleep because of the sounds and the voices. But gosh, it was super creepy. I can still remember the sound of the scream. I don’t think I’ll be able to forget it.

3. The pukau part, is just really really frustrating. What these intruders will do is they will knock on your door (or sometimes they just barge in, if you don’t lock it) and they will shake your hand or tap your shoulder. By then you’re screwed. They’ll start talking nonsense to you, and 10 minutes later you’ll realise that you have taken out RM700 from your bank account and given it to these intruders, for a bottle, of literally nothing. They move really quickly. Everybody’s just afraid of staying in their rooms by themselves now because if they forget to lock it, there’s a higher chance of kena pukau. And this pukau thing will only happen if there are any carnivals/bazaar/fairs in our campus, which happens pretty much every two weeks. Plenty people have been pukau-ed. It’s the worst.

Sumber

1-Power kan HANTU zaman sekarang, siap pandai tulis note lagi. agak2 Akademi hantu ni ada level sampai mana eh?

2-Rasuk merasuk ni perkara biasa kalau kat kolej or hostel tapi benda kat sini dah lebih dah! main kasar si hantu ni

3-ini kerja manusia kejadah haapa hantu nak paw duit orang, takkan hantu pun nak bayar pinjaman PTPTN kot!!

hantu-Uitm

kalau kita lihat gambar ini, boleh nampak macam orang yang memakai baju Tarian Ulik Mayang di celah tiang besi tu dan sebelum berlaku kejadian itu student di sana melakukan tarian ulik mayang. Menurut pengalaman admin, tarian ini sebenarnya menarik roh roh dan seorang yang POWER atau boleh kita katakan dukun perlu menjaga kawasan itu untuk mengawal keadaan di situ. Ulik Mayang ni kita boleh la katakan sebagai sewang dan hanya orng yang arif tentang tarian ini sahaja yang boleh melakukannya. Member gua ada cerita la, yang student kat sini kurang menjaga adat sopan mereka dan kalau anda ni student UiTM anda boleh la dengar cerita kedai kopi pasal life style student di sini.

TAGS:
PERHATIAN: Pihak AmazingNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak AmazingNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

34 responses to Sebab UiTM Lendu Mengalami Gangguan Makhluk Halus

  1. hantu kak limah says:

    bang nara pls tuka admin lain…ottel tulis citer jadi tak best….tak pro tak matured.tak best!

  2. boringgggg says:

    Mcm bengong jer baca apa admin ni tulis..kate blog no 1..aduhaiii

  3. ali mamak says:

    bese la kalo dua makhluk halus bertembung.. memang riuh la tempat tu

  4. g.o.l.d.f.i.s.h_in.red says:

    salam :-D out of topic ckit nieh :-)

    nk tnya lama gaks ni :-D sapewkah incik ottel ni erk…. sedara mara bro nara gaks erk…

    long time not enter 2 dis page…same goes on beautifulnara…..

    da ada admin baru semua pown xdan nk update and catch up:-|

    typinglesssss ~ welcome 2 incik ottel and wish u all d best….

    even saya kena guna jurus kwarasan 7penjuru bazuka shintaksi shushi ramen kocikame utk memahami teks anda incik ottel well sometimes agak mhiburkan…so keep move on okiessss <3 peace no war :-x

  5. Ottel says:

    sembang lebih la lu orang, gua nak translate pun dah malas, haa baca la versi englis tu!!

  6. izaf505 says:

    Serius walaupun ddk Lendu apsal xde dgr kes ni pon

  7. Anonymous says:

    dia guna google translate kot~

  8. Anonymous says:

    Adakah anda tidak faham english? Tu kan 3 kisah berbeza, 1.kecurian 2.rasuk 3.pukau. Bukanya hantu yg tulis nota tu sah2la pencuri yg mencuri brg dorg tu yg tulis. Num 3 tu pulak bknya hantu pau diorg tp penceroboh yg pukau laaa sbb tu bnda ni berlaku time ada event/carnival kt kampus je.

  9. wendy kung says:

    i think criter ni betol sbb kat fb Dato’ Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar pn ade update crte uitm lendu ni.. tp xtau gak smpai seteruk ni..ingatkan just kene rasuk jer.. kalo kene rasuk tu pkara biasalah tym2 exam ni..sbb tu jgn tinggal solat and jgan jd pengotor sgt.jgn ingt diri tu student universiti hebat sangat sampai semua nk suruh mak cik cleaner buat. sy pnh gak lalui situasi rasuk yg teruk tym kat hostel uitm samarahan few years ago..tym dekat nk exam. tapi puji Tuhan sy xpnh kene.. sekarang ni pun sy hidup aman damai di uitm puncak alam.. so, kpda adk2 yg br msk or even kpda senior, dun forget to pray and be clean ok.. :)

  10. hirdir says:

    bangang..dah la tulis cerita tak bagi kredit kat owner blog tu yg tulis pasal uitm lendu.. bangang2.

  11. joyah senget says:

    dah laa amik citer x kreadit kat blogger tu..bukan semua plajar uitm kurang menjaga adat sopan ok!!…ia seolah2 memberi pandangan buruk terhadap plajar uitm..

  12. Lazaac says:

    cantik ahmoi tu.. nak kenal boleh..? haha..

  13. Anonymous says:

    ni semua mengarut je , , , memang mengarut abis r . .

  14. andak says:

    mengarut . semua ni mengarut . . .

  15. 4931 says:

    Salam.. sy ex-uitm lendu.. n citer ni x mengarut. Mmg btol. Awek kt ats ni snapped pic kt jmbtn tasik uitm lendu, n tmpt tu agk keras.. plus me myself pernah handled kes rasuk kt kolej, (asrama).. bdk pmpn ni yg lgsung x de basic manari, boleh menari ulik mayang, mcm expert.. ngn lemah gemalainye… kire perfect r tarian die, pukul 2 pg.. tepat 2 pg.. huhuhuhu…

    • brabus says:

      jgn mengarut laa..aku sejak tahun 1995 sampai 2000 dah biasa keluar masuk uitm lendu sbb kawan baik aku buat accounting duduk kat kolej yg betul2 berdepan dgn tasik berjambatan tu..aku plak di uitm shah alam dan aku ada kereta so selalu singgah lendu setiap kali nak balik kg (melaka)..so aku selalu lepak sana, tidur baring lagi..selalu je aku mengarut kat tasik tu, ambik gambar la hapa la..budak2 kolej tu pun selalu aje ada activity berdekatan tasik tu..tak de apa cerita pun..now aku dah 37, anak sedara aku pulak buat accounting kat uitm lendu, aku pun pernah 2 tahun buat part time lecturing kat lendu..bila aku bukak opis sendiri di melaka town, aku buat part time lecturing di uitm kampus bandar sbb lebih dekat..sampai ke hari ni takde pun cerita yg benar tentang kampus / kolej di uitm lendu tu..banyak cerita merapu rekaan dan nasi tambah..mengarut!

  16. Anonymous says:

    korang kenapa nak guna perkataan bukan2 dekat ottel ni? kerja dia update je kott blog budak tu mmg dia speaking. takkan nak kena translate. kalau takphm jangan la guna pkataan bukan2 dkt ottel tu. aku tknmpk satu pun slh dia. takfaham english bukan salah admin, salah diri sendiri tak belajar english!

    and satu lg, kalau sungguhpun mengarut bukan slh admin. benda ni budak uitm lendu sendiri yg cerita.

  17. ayya says:

    bacela betul betul. makhluk halus mmg wujud. kita tkbolehla nak moden sangat sampai tkpercaya yg ade benda lain jgk yg menginap ats muka bumi ni selain manusia. kes kt lendu tu ade pukau and rasuk. yang pukau tu mestilah ade org berniat jht nak mencuri brg brg student dlm tu so gune pukau utk mencuri. yg kedua rasuk. bukannya hantu tu yg tulis note. mayb org yg pukau tu yg takutkn student kt situ..

  18. adria says:

    bodoh. yang tulis nota dengan pukau orang tu manusia. guna otak lah. kalau tak reti baca omputih jangan baca lagi bagus. bodoh.

  19. Ottel says:

    i write HANTU not hantu.

    Bangang simpan kat anak cucu sikit, hehehe

  20. Arin says:

    BN dah lain….

  21. ottel si bodoh says:

    Ottel si bodoh da tulis mcm bangang pastu xnk ngaku. Masih nk betul hak diri. Ko phm ke x cite budak tu yg tbe2 kasi conclusion yg mcm x pki otak. Tinja kuda tol la otak ko ni. Bodoh sombong tahap pukimak

  22. zetty says:

    Kawan2 saya banyak jugak cakap “isykkk” bila dapat Uitm Lendu.
    Kalau tanya kenapa diorg kate tanakk cakap sebab tanakk celupar,takut terkena. \
    Sekarang baru tahu kenapa .

  23. I like the helpful info you provide in your articles.
    I will bookmark your weblog and check again here regularly.
    I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

  24. It is believed that about 5 percent of males above 40 years of age and up to twenty-five percent
    of men above 60 years of age might endure impotence
    or erectile dysfunction. For women the exercises help enhance vaginal grip and blood flow
    for engorgement, while increasing urinary continence. Using this method he or she will explain if you
    should consider Viagra then or delay until you are completed with the actual treatment you’re at present underneath.

  25. Joyce says:

    o?viously l?ke y?ur web-site ?ut ?o? ?ave t? ta?e a lo?k at t?e
    spelling on ?uite a f?w of your posts. Many ?f t?em ar?
    rife w?th spelling issues ?nd ? in finding it ve?y troublesome t? tell the reality ne?ertheless I w?ll definit?ly come again aga?n.

  26. cacing tanah says:

    sekadar cerita2 hantu di mana2 hostel, tak payah percaya laa..banyak kelentong aje pun…aku masuk asrama penuh pun mcm2 cerita..then aku masuk U, pun mcm2 cerita..tapi takde satu pun cerita yg betul..byk sgt cerita buatan dan nasi tambah..mana masuk akal kalau syaitan/iblis/jin digambarkan seperti perempuan, rambut panjang, baju putih, mengerbang2, paras fizikal mcm manusia laa..hello!! takde lagi dalam Al-Quran kata iblis/syaitan/jin itu fizikalnya seperti manusia..menyerupai mmg mungkin, tapi guna logik akal lahh..setiap kali cerita hantu je, mesti gambaran sama diberikan..hahahaha..kelentong maxima..buang masa je bercakap soal hantu ni, tak membina lgsg..

Leave a Comment

Optional