Viral

Surat Terbuka Untuk “Cikgu” Yang Memperbodohkan Janna Nick

Beberapa minggu lalu, pernah tular tentang seorang “Cikgu” yang memberi komen kepada Janna Nick sehingga memanggil Janna Nick bodoh dan tidak memahami cerita yang ditonton.

Filem yang dibualkan adalah filem Dunkirk yang diarah oleh Christopher Nolan. Cerita yang memaparkan kisah menyelamatkan 330,000 askar yang terkandas di di pantai Dunkirk.

Beikut merupakan surah terbuka untuk Cikgu tersebut

I dulu pernah bash Janna Nick dan dia sendiri ada datang dalam account ni komen minta maaf (pada followers dia) berkenaan post berbaur ‘body shaming’ pada model Australia, Ruby rose. I tak berapa kenal Janna Nick ni siapa, I start perhati JN lepas baca statement yang dia komen pada post i and then i belajar something, Janna ni jenis ‘thinking out loud’.. Sometimes apa dia cakap tu dia tak maksudkan atau fikir panjang. Orang sentiasa perhati, Kalau salah cakap, tentu lah kena bash dan dicaci-maki. Sebab dia sebagai artist, mesti ada yang tak suka.

Berkenaan post cikgu tu i see something that isn’t right.

Sejarah tu kita boleh jumpa dimana², Tapi kalau tamadun hilang? Post tu i nampak seorang perempuan kena buli secara tag-team, Satu Malaysia bully seorang perempuan sebab perempuan tu kasi pandangan peribadi dia pada sebuah filem. Sampai ada yang gelar dia Pelacur, Binatang, Bohsia dan lain-lain. Sadly, Post di dibuat oleh seorang Cikgu yang sepatutnya menjaga etika dan image sebagai penjawat awam, lebih² lagi sebagai seorang Guru dan Pendidik.
This is cyber bully, dan artist tidak terkecuali.

I share sedikit screenshot yang i jumpa. Lepas anda baca then ask yourself, Macam ni ke sikap Gikgu, This sexist, egocentric n Narcissistic? Kalau boleh maki orang terang², tak mustahil anak anda kat sekolah pun ‘dibengapkan’, Janna nick bodoh Intellectual dan Afdlin Shauki adalah seorang ‘Pencacai’, Nak tambah garam lagi cikgu ni boleh masuk Astrowani, tulisan dia yang Sexist dan Slandering tu jadi ‘pujaan ramai’. Sebab apa? Sebab dia ‘pandai’ sejarah dan ini bermaksud ‘Janna Nick lebih bodoh dah hina dari dia’.

Sejarah barat kita nampak,

Orang gelar JN tu sebagai Bohsia, Sundal, Pelacur, Jalang, Babi dll Kita tak nampak.. Beribu orang hina dan caci maki dia atas sebab yang TIDAK MUNASABAH.. Apa yang kita nampak cuma sejarah. Tapi masyarakat kita rosak budi bahasa kita tak nampak. yang kita nampak ”Janna bodoh sejarah”. Ini dah macam street justice di Africa, hanya kerana JN kurang aware pada sejarah, kita crucified dia. sama yang Lindsay Lohan yang media barat crucified hanya sebab dia pegang Quran .

Ini adalah ‘slow form of brainwashing’.
Janna tu pun manusia, ada perasaan juga, makan, minum, sembah Tuhan macam kita semua, She doesn’t deserve this. Apa yang dia dapat kali ni sangat tidak adil dan melampau, Artist bukan immune and kita bukan berhati binatang, Maybe lepas ni cikgu Zailee boleh jadi lebih matang, Jangan rosakkan image perguruan.

For this time, I tone it down .

Dan kes ini sebenarnya sudah selesai dan Janna Nick juga telah maafkan si cikgu ini walaupun pelbagai makian yang diberikan. Bagus juga Janna Nick ni. Lembut hati dia sebab senang senang je maafkan orang.

Berikut pula merupakan ss yang memaparkan posting sebelum ini oleh “cikgu” berkenaan

Leave a Reply