Viral

Teguran Gadis Bersempena Raya, “Cacat Gambar Sebab Nak Jagakan Aurat Kau”

Aurat ialah satu perkara yang sering dibincangkan dan diperdebatkan di media sosial.
auratANNamun ada kalanya, walaupun niat anda baik, mungkin anda perlu berhati-hati memperkatakan mengenai isu aurat terutamanya di media sosial.


Seorang pengguna Twitter yang menggunakna handle @ssuefira memberitahu dia merasa penat ‘menjagakan’ aurat wanita lain. Ini kerana mereka tidak menutup aurat ketika bergambar raya dan dia terpaksa menapis gambar raya yang dimuat naik ke laman sosial.
Image01

Image02

Image03

Bagaimanapun, siti tweets Sufira mendapat reaksi negatif Netizen yang berpendapat dia tidak perlu muat naik gambar-gambar raya jika benar ingin menutup aurat mereka.

Image04

Image05

Image06

Image07

Image08

Image09

Image10

Image11

Ini merupakan sebahagian saja respon negatif yang diterima. Disebabkan menerima kecaman bertalu-talu dari Netizen, Sufira telah memadam siri Tweets tersebut dan menyahaktifkan akaun media sosial Twitter dan Instagramnya selepas itu.

Untuk menegur orang lain ada kalanya pendekatan berhemah perlu dilakukan. Cara menegur kita itu boleh membuat seseorang mendekati agama tetapi jika tidak kena caranya akan membuatkan seseorang memberontak dan lebih menjauhkan diri dari agama.

Jadi sebelum menegur, fikirkanlah cara terbaik untuk mendekati mereka yang hendak ditegur itu.

Yang pasti pendekatan ‘holier-than-thou‘ tidak pernah berakhir dengan baik. –amazingnara.com

 

Comments 2

  1. ayoi

    niat x btl..igt dgn cara camtu org akan sokong dia dan mengutuk org y dia kutuk tu..sekali dia y kene kutuk..terus deactiv acc…kahkahkah…pdn muka ko dik…klu niat ko ikhlas xde ko nk meroyan kat media sosial…org cam ni mmg ptt kene pelempang je biar sedaq dri tu..igt diri tu bgs sgt…ko pn bergmbr bertudung tp bj sendat sme je…

  2. Anonymous

    Islam atas ic mcm ko klu ckp elok elok mana nak dgr.betul apa dia ckp aurat sendiri jaga sendiri la bangang.

Leave a Reply