Viral

(Video) : Raja Bomoh Buat Ritual “Meriam Buluh”, “Pagar” Malaysia Dari Diancam Serangan Asing

Raja Bomoh atau Mahaguru Ibrahim Mat Zin dilihat membuat satu ritual yang bertujuan memastikan 11 rakyat Malaysia yang ditahan sejak 7 Mac lalu dibebaskan dalam masa terdekat dalam masa yang sama ‘memagar’ Malaysia dari serangan asing.

“Ritual Datuk pada kali ini untuk bertujuan untuk memagar (melindungi) Malaysia dari sebarang ancaman atau serangan negara luar khususnya Korea Utara.

“Selain daripada itu, upacara ini juga untuk melembutkan hati pemimpin tertinggi Korea Utara agar segera membebaskan 11 rakyat Malaysia ditahan sekaligus memulihkan isu yang semakin berlarutan ini” katanya sebagaimana lapor portal berita tempatan, Smasa News.

Menerusi video ritual itu, dilihat Raja Bomoh menggunakan teropong, buah kelapa dan lima meriam buluh sebagai simbolik selain berdoa bagi memastikan keselamatan rakyat negara ini.

“Ritual yang Datuk lakukan ini bukan untuk memprovokasi mana-mana pihak, tapi hanya sekadar langkah awal bagi memastikan konflik ini dapat diselesaikan segera.

“Sebab itu Datuk hanya guna meriam buluh sebagai simbolik dan petua orang dahulu kala ketika diancam pihak musuh,” katanya lagi.

Sumber : Smasanews

Comments 3

 1. wawa

  Kesian masa raye ritu x sempat main meriam buluh sebab buluh da abes orang angkut buat lemang…

 2. zie

  kenapa ya Jabatan Agama atau Majlis Agama tak tangkap raja bomoh nie? perbuatan dia melambangkan syirik dan kurafat
  makin hari makin melampau perbuatan dia

 3. NANA

  JAMPI TIKAR AJAIB ARI TU PON TAK MENJADI….SAMPAI SUDAH KAPAL TERBANG TAK JUMPA. SAPA LER YG BAYAR TOK BOMOH NI? BENGONG TOL.

Leave a Reply