Written by serenity | November 3rd, 2013

Rakaman ini menunjukkan seorang guru di sebuah taska yang didapati memukul anak-anak yang dijaganya melalui kamera tersembunyi yang diletakkan dalam sebuah beg.


Lokasi taska ini tidak dapat dipastikan, tetapi penjaga ini, seorang wanita, didapati memukul kepala seorang budak yang mungkin hanya berusia antara satu hingga tiga tahun berkali-kali sehingga anak itu menangis kerana tidak mengambil lampin pakai buang apabila disuruh. Apa yang pasti, mengikut blog ini kejadian itu berlaku di sebuah taska di Wangsa Maju, Kuala Lumpur dan mengikut video, ia dirakamkan pada 18 Oktober lepas.

Satu laporan polis telah dibuat oleh seorang wanita yang menghantar anak ke taska ini pada 20 Oktober memandangkan dia risau dengan nasib anaknya dan anak-anak yang lain sekiranya berterusan dijaga di taska tersebut.

Pada 20.10.2013 lebih kurang pukul 11.00 pagi, saya telah dpanggil oleh pegawai JPJ(PO) yang bernama ……….. di JPJ Wangsa Maju untuk melihat video rakaman perbuatan memukul kanak-kanak di Taska Permata Harapan, Taman Melati Wangsa Maju Kuala Lumpur. Saya dan ……… menghantar anak di bawah jagaan taska itu. Di dalam video tersebut saya dapat lihat wajah anak saya dengan jelas dalam ketakutan, saya juga lihat pekerja yang juga pemilik taska yang dikenali sebagai Puan Rozita memukul kanak-kanak di taska. Menurut ………….video ini dirakam olehnya melalui kamera yang dipasang di dalam beg pakaian anaknya. Menurut beliau juga perkara ini telah dimaklumkan kepada pihak JKM dan juga Kemas. Bersama laporan ini saya bawakan sekali rakaman video tersebut. Saya merasa bimbang terhadap anak saya dan juga kanak-kanak lain yang berada di bawah jagaan taska itu. Oleh itu saya hadir di Balai Polis Wangsa Maju untuk membuat laporan. Sekian laporan saya.

Tidak disangka sama sekali seorang yang mencari makan dengan membuka taska sanggup memukul anak kecil sedangkan khidmatnya untuk menjaga anak adalah khidmat dibayar. Sekiranya tidak sanggup menjaga, maka beliau sepatutnya tidak membuka taska malah tidak sesuai membuka zoo sekali pun.

Apa pendapat anda?

TAGS:
PERHATIAN: Pihak AmazingNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak AmazingNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

48 responses to (VIDEO)Rakaman Pemilik Taska Pukul Kanak-kanak

  1. Anonymous says:

    Apa tindakan polis ? Nk jugak tahu.. Apalah salah budak sekecil tu sampai dipukul sebegitu sekali..Sedangkan cikgu d sekolah pun x dibenarkan memukul pelajar walaupun ntuk mndisuplin mereka.. Inikan bayi yg x mengerti apa2.

  2. nia says:

    Eeee..geram nengoknya..budak tu xtau pape..nabi pun da ajarkan sayangi kanak2..wat malu org islam jela..

  3. im says:

    .perangai buruk.makan duit haram .buat keje tak ikhlas.memukul anak orang.

  4. Anonymous says:

    Mmg x de hati perut ppuan ni.x layak panggil cikgu.

  5. Aku tampar je pompuan tuh says:

    Lokasi di tmn melati.

    • huahuahua says:

      tau nama taska x.boh jek kat sini.mcm haram pngai.ngan budak2 brani a.gila bacul.aku nak sgt,setiap kali kuar brita taska dera kanak2, minx tlg sgt berita kat tv ke surat khabar ke.amek gambo taska tu besar2 ngan nama taska.biar sume org tau.biar melingkop trus a business taska tu, lagi bagus dri amek duet org tpi x pegang amanh.

  6. Mommy says:

    Huh…!!! Kalau anak aku yg kene mcm tu, mmg aku lempang telinga pompan tu kasi pekak, biar dia ingat sampai mati saper yg lempang dia seumur idop.. suka2 nak pukul anak org.. Haram jadah nyer pompan. Cuba kalau anak dia org buat mcm tu…. aper dia rasa…..

  7. ikan says:

    ate budaknye pun bodoh sangat, sape tak hangin.. bukan senang jaga anak orang. sedangkan anak sendiri pun kdg2 menguji kesabaran, ni kan pulak anak orang. rasa nak terajang.

    • j.georie says:

      dah tak payah nak gatai beranak n bukak taska. Tak payah menonggeng gatai nak buat anak klu tau anak sndri menyusahkan sj. Mgkn kau masa kecil lagi degil tahap anjing liar sb tu lah mak bapak kau dera kau juga pastu kau nak balas dndam jgk nt kan. Kesiannyerr, jahit je kemaluan tu tak payah gatal nak mintak anu kalau xnak anak. Mekasih mek

    • Din says:

      tak payah mintak batang jika x sanggup beranak dan tak payah bukak bisnis jaga anak org kalau perangai macam setan.

    • Non your Bisnes says:

      betul kata j.georie n Din,
      dah tak payah nak gatai beranak n bukak taska. Tak payah menonggeng gatai nak buat anak klu tau anak sndri menyusahkan sj. tak payah mintak batang jika x sanggup beranak n didik anak, tak payah bukak bisnis jaga anak org kalau rasa2 boleh jadi pembunuh or punca kecacatan ank org lain..

    • anymouss says:

      hanya manusia yang XDE OTAK JE AKAN CAKAP MACAM NI.. sbr tu separuh dr iman..apsal dah xde iman dlm diri kau..

      • ikan says:

        tau pun sabar tu iman.. dah takde iman ke orang cakap sikit terus maki2?

        • bangkai ikan says:

          kepala bapak ko, mangkuk!! org mcm ko ni mmg patut org maki 7 keturunan!! ko nampak x budak tu umur berapa??? dah namanya toddler setakat setahun dua umur mmg le naive innocent!! sedap kepala mak ko je nak kata budak2 tu bodoh sgt!! kalo Tuhan nak bg ko ni mandul seumur hidup pun aku kata ‘amin’ la!!! jenis manusia x ada otak! kalo budak2 tu bodoh, ko ni tahap bahlul, bongok, tolol, and tongong!!! (ohh… what a relief, it is indeed a torture having to restrain myself from using all these cursing words, tapi aku geram sgt nih!!!)

    • ikan kelaut says:

      ikan oh ikan..ko yg bodoh ke budak tu yg bodoh?ko nie boleh diibaratkan sebagai bangang abadi!!budak tu umur brape??????klau umo 10-11 tahun boleh la ko nk ckp die bodoh..ade otak x pikir!!aq x dpat bayangkn if ko nie jadi mak/bapak..cane la anok ko nnti ko bantai if kes nie pon ko ckp camtu?susah jaga budak?hey budak tu yg bg ko pahala xtra tahu tak!!!ayan budak2 nie besar pahala!budak tu kecik lg,nk suh pakai lampin sendiri x ke bangang????nanti anak ko aq rase baby lg ko dah suh g buat susu sndiri,tido sendiri sbb x sabau nak buat anak lain!puiiiii!

    • Anonymous says:

      entah2 ko yg dera budak tu. asal ko backup? sama spesis.

    • saya says:

      patutla nama ko ikan.. aku rasa ko xyah ada anak la kalau ko nk pikir mcmni..
      binatang pun tau sayang anak woi!
      kalau geram dgn anak org sekali pun xyah la sampai naik tgn.. bongoks!

    • phuwekkk says:

      Apa punya bingai ayat dia ni..macam dia tak pernah jadi budak..awat hang beranak2 jadi org tua terus ka? bengong

  8. koko says:

    IKAN~~~budak dilahirkan ibarat kain putih..kita yg dewase ni yg perlu corakkan die..jadi selagi ank tu xpandai..selagi tu la kite kene sabar nk pandaikan die…kalu tak beso nnti jd mcm ko nie la..xde otak..bercakap sesedap rase..ape laaaa…ikan??? laaaa binatang pun pndai sayang anak tau

  9. ikan says:

    kuang3.. korang marah sangat ni.. aku xde anak sendiri, sbb tu aku menyampah ngan anak korang.. tipula klu kate korang x penah marah anak korang, or rasa kesabaran menipis, or cubit skali. TIPULA WEI. Ke korang ni mak bapak yang cikgu marah anak terus g buat report polis? pastu bile cikgu rotan anak terus saman? sbb tu budak2 skarang perangai macam setan, mak bapak yg pandai sgt didik anak jadi setan.

  10. lia says:

    apabila memberi arahan pada anak kecil..harus byk2 sabar.. mereka perlukan sedikit masa utk serap arahan yg diberi… kdg2 kita harus berulang-ulang memberikan arahan yg sama sehingga mereka faham dan mengikut arahan tersebut.. apa pun…kat sini bottomline Nye …sabar… kena byk sabar…. peringatan utk ibubapa, guru dan penjaga anak2…ingatlah! anda mempunyai tanggungjawab dan amanah yg besar..

  11. ikan says:

    yang korang marah sangat kenape? bkn aku yg pukul budak tu pun. pegi la cari owner taska tu n buat ape yg korang cakap korang nak sangat buat tu. aku jmpe budak tupun x pernah, klu aku jmpe pun takdenye aku nak pukul. tengok pun aku tak hingin. over.

  12. Anonymous says:

    la ikan ni pehal…suhh gi masuk aquarium…ikan dbkl..

  13. Anonymous says:

    Ak xsangup tgk video tu kejam tol….ada ke dia leh pukul budak tu berkali kali dengan beg….memang xdak perikemanusiaan….klau xlarat jgn la bukak taska jaga budak2 jadi je tukang sapu sampah kan senang memang sial pompuan tu….ak xleh tgk kekejaman budak2…ishhhh geram tol….

  14. coklat says:

    memang pangai macam kimak je..dasar miskin dtg tempat orang cari makan buat taik pukul anak orang.orang mana ni

  15. Bob30 says:

    Org yg kutuk budak tu bodoh memang bangang. Takde anak bole la Kau kutuk anak org mcmtu. Apa apa Hal pun memang bangsat si pengasuh yg tergamak buat mcmtu.

  16. aku ayah says:

    binatang pun xsekejam ini..sblum antar kat polis terajang dlu biar lembik,biar dia rasa erti sakit n minta tolong.

  17. pedang samurai says:

    aku ni seorang yang garang dan kategori bengis. aku sendiri tak pernah buat anak aku dengan ank org macam tu
    yg ikan ni bangang sokong dia kenapa, ko ni mesti kategori sundal mandul jalang.

    ko semayang kat tokong. belajar la cara islam nak didik budak.ni ikan ni nak berjubo je macam tapir.

    ko tak kena batang hidung sendiri bongok haram pitt.

  18. ikan says:

    haah korang jela yang baik, yang sopan santun, yang islamik. komen pun maki hamun, pergi belajar dulu cara islam bercakap mcm mane.

  19. kucing says:

    encik ikan oii,sume ni komen atas dasar perikemanusiaan.majority rasa sakut hati,so org yg x rasa simpati tu mknsnyaaapa?fikir sendiri!agak2 encik anak ikan kecik2 dulu kuar2 dah siap pandai ke?tula namanya baby.mn dia tahu.kalau anak kau lantaklah kau nk buat.tu oun silap2 org repot.nikan pulak anak owang!!agak2lah kalau nk back up pon.entah2 ikan ni si rozita tu

  20. Anonymous says:

    taska tamak kaut untung layan budak tampar,tendang,kurang ajar punya pengasuh,bagus kasih tutup itu taska serta merta!

  21. rieta83 says:

    Saya dh merasai hal ni 2 tahun lepas….
    Anak saya juga dibuat begitu tetapi saya terus mengambil tindakan tidak menghantar anak saya
    Ketaska itu lagi….mereka yang membuka taska begini cuma mahu mengaut duit sahaja..
    Tiada pengalaman menjaga dan tiada kesabaran dalam mendidik anak2 kecil.patutnya anak2
    Kecil begini djaga dan drawat ngan baik bukan dlakukan seperti haiwan…..saya harap taska ini
    Atau taska yang seaaktu dengan nya yang membuat begini dsenarai hitam sekalingan nama
    PEMILIKnya sekali….

  22. Anonymous says:

    Bodoh si ikan ni. Kalau cikgu pukul anak aku kat sekolah aku xde lah nak menganuk sebab anak aku umur 8 tahun 9 tahun. Itu dah faham bahasa. Yg dalam video ni jalan pun jatuh2 lagi xkan kau nak pukul sampai mcm tu? Dah tahu tak reti sabar dgn budak, kau jgn bukak taska. KAU PERGI BUKAK UMAH URUT KAU LAYAN BAPAK BUDAK. Ada faham?

  23. zi says:

    aku pnah bkje di tska ni..aku kje sbln je
    .sbab aku x lrat nk tgok bdak bru bpe bln kne cmpak ats tlam..pkul bdk yg x thu
    apa2..hari2 aku tsbak hti..krna bdak2 kne dra dgn dorg..
    aku x thu apa nk buat..ble taim aku tdgar bayi mngis dkat atas..aku naik dan dkun bdak yg mngis
    .tp 3 org tmsuk tuan pye tska 2 kta..oiii ko buat pe 2
    smak la ko ni..jgn mje kn bdak 2..aku hya mdiam
    ..dan aku dpgil trun utk mgjar bdak dkt bwh..dan 2 org lg nik kats blik baby.lg kuat dorg mngis.aku x thu apa
    yg dorg lku kn.yg aku tgok gne mta aku sdri…bdak btkar2 susu ..ibu2 baby sllu truk ssu gtun dlm bks..tp 1 ssu cap gtun ibu..dbgi smua mnum..yg lain ble taim nk blik yg bnme cgu 2 buang susu dlm bkas utk ibu2 kte ank sye dh mnum…pdhal x mnum..bg pmpes lak..dia bg pkai tim nk blik ..yg lain smpan buat ank tuan taska 2 pkai sme spti ssu tpung…ada sorg knak2 istmwe dkat ctu..tim nk blik dorg akn trun kn kbwh..cra mnrun kn hret dri htas hga bwah..kdang2 ibu bpa htar..ada yg brak..pgsuh x tkar kn..pgsuh ltak dlm blik air mne yg brak n kcing mljun smpai la taim mdi..mkn pun ble kre bpa kli..yg aku x sgup tgok..ank2 yg sllu kne trik rbut.spak.bling bla kras.tbuk at prut..trik prut..yg allah mcm2 la yg tjdi..aku ksian tp apa kn dya.aku x mpu wat apa2..ble mlm aku cl fmly mgdu nk bhti bab x than tgok smua ni..msk aku psan
    .igat apa mak kta kn..jgn ikut apa dorg lkukan.kte jga bdak dgn elok..itu amnah ibu bpa dorg mhtar mrke ..akhir ye aku bhti..stlah mdpt gji..mak mrh ko kje dh bhti cm ne nk cri duit tok mjlis ni..aku kte rzki mne2..aku gbra mdgar brta yg taska ni dh pun trbokar..tq kpda bpak pmsa…

    • za says:

      ish..double suffer aku baca..satu pasal cerita pasal budak2 tu…satu lagi nk memahamkan apa yg ko tulis..nk shortform pon agak2 la kan…anyway, tabik spring kat hang yg mempertahankan budak2 kecik tu..

    • huahuahua says:

      haihhhhh…x terkata aku..ko lapor polis tak…tlong lapor la awk….kesian budak2…..awk da tau kan,awk btau polis…kesian budak2 tu kena dera mcam tu…..rsa nk nangis bca….

    • nur says:

      sedih aku denugar crite ni…ak pon pnah keje taska area putrjaya,tp xsampai 3 bln..tkot ak nk kje lama2 tkot meniggal anak org..wlau pon ak x pnh dera budak2 tp tgk pgasuh lain wat rse cm nk lempang je cikgu2 kat ctu..dah nama nya budak mmg la ske menangis ngn wat hal..lau ikot kan nk marah mmg aku join skali sekeh anak orang..tp bila aku istagfar ingt ni amanah dari ibubapa diorng xsampai hati aku nk wat gitu..kepada ibu bapa y hantr anak kat taska ..sllu la g tgk anak2 anda tme lunch…lebih baik berwaspada dari awl seblm terlambat

  24. tuntung says:

    Kalau kita melihat orang yang jahil, anggaplah dia lebih mulia dari kita , kerana dia berbuat sesuatu kesalahan atau dosa kerana kejahilannya sedang kita berbuat dosa dalam keadaan kita mengetahuinya.

    Kalau kita berjumpa dengan orang jahat, janganlah anggap kita mulia atau lebih baik daripadanya, tetapi katakanlah bahawa orang jahat itu mungkin di masa tuanya ia bertaubat, memohon ampun dari perbuatannya. Sedangkan kita sendiri belum tahu lagi bagaimana kita akhirnya.

    Apabila berjumpa dengan orang kafir, katakanlah dalam hati, bahawa si kafir itu belum tentu kafir selamanya, mungkin di suatu hari datang keinsafan padanya, dia memeluk Islam dan semua dosanya di dalam kekafiran dulu diampuni Allah, sedangkan kita ini sejak lahir sudah Islam, tetapi dosa terus dikerjakan juga dan balasan pahala belum tentu lagi.

    Susahnye nak baca if banyak sangat shortform.

  25. Muhammad loman says:

    Salam Admin
    Saya adalah ayah kepada kanak2 OKU yg seperti didakwa oleh bekas pengasuh tu yg anak saya diseret dari atas sampai ke bawah. Harap Admin dapat bagi contact number dia untuk melicinkan proses pengaduan polis.tadi kami sudah buat laporan polis di taman melati.

  26. ibu yg sedih says:

    salam…sy ibu kpd knk2 oku d taska trsebut.kpd zi (bekas pengasuh) d taska trsebut tlgla tampil buat lprn polis.tiada guna jk kt sekadar melihat dan menulis utk meluahkn tanpa sbrg tndkn.

    sy yakin 2 org pengasuh lg pn trlbt sama.ape yg trjd kt x blh ubah semula tp skrg2nya kt ambil tndkn yg sewajarnya demi membela ank2 d situ yg tlh didera scr emosi dan fizikal.tolongla, berani krn benar dan hanya Allah shj yg tahu niat kita.

  27. Nik Mohd. Sharmiezal says:

    Tak hidup cikgu ni kalau aku jumpa dia..kemudian ko pulak Encik Ikan

  28. Anonymous says:

    sial pnya perempuan.bagus ko mati.ni anak org la bkn anak haiwn.klu haiwa skali pn xla smpi mcm tu.

Leave a Comment

Optional