Info Semasa

“Viral Di Media Sosial Tentang Coklat Yang Tidak Halal Adalah Palsu” – JAKIM

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menafikan dakwaan bahawa coklat yang dipanggil “Eyeglass dengan Candy” mengandungi bahan-bahan yang tidak halal.

Dalam satu kenyataan Jakim berkata, salah faham ini telah berlaku apabila pengguna tidak membaca label produk dengan teliti, tetapi menyebarkan “maklumat” di media sosial.

Pengguna facebook bernama Syahrizan Abd Rahman telah memuat naik gambar-gambar coklat yang diterimanya sebagai hadiah di kenduri perkahwinan.

Beliau mendakwa terkejut selepas memeriksa label dan mendapati bahawa ia mempunyai bahan-bahan “dari produk babi”.

Jakim menjelaskan bahawa apa yang dicetak pada label adalah bahawa coklat “bebas dari produk babi dan terbitannya”.

“Eyeglass dengan gula-gula coklat dihasilkan oleh Goodfood Industries Sdn Bhd mempunyai pensijilan halal Malaysia yang sah,” katanya.

Namun pihak Jakim menjelaskan bahawa dalam mengeluarkan pensijilan halal, pakar syariah dan teknologi makanan telah mempertimbangkan setiap bahan sebelum proses pembuatan produk dibuat.

Jakim juga menggesa pengguna untuk memaklumkan sesuatu perkara terlebih dahulu mengenai status halal dengan merujuk kepada pihak yang berkenaan supaya tidak menyebarkan maklumat fitnah atau palsu.

Pengguna boleh menyemak status halal produk di laman web di www.halal.gov.my atau melalui app Myjakim.

Pengguna juga boleh merujuk halaman Facebook Jakim sekiranya mereka mempunyai kebimbangan mengenai isu-isu halal yang telah tersebar luas di media sosial.

Sumber : mstar

Comments 2

  1. Anonymous

    kondifen je abam syahrizan ni

  2. Ibnu Abdullah

    Ambik pengajaran tentang perkara ini. Jangan cepat melatah tanpa merujuk kepada pihak yang lebih arif tentang status halal sesuatu produk. Jangan kerana terlalu ghairah nak menyampaikan berita tapi menjadi fitnah pula.

Leave a Reply