(17 GAMBAR)Makanan Yang Dihidangkan Di Wad Hospital Seluruh Dunia

53

Ramai yang tidak mahu masuk wad di hospital kerana tidak gemarkan makanan yang dihidangkan. Tetapi di kebanyakan tempat di dunia, makanan yang dihidangkan kepada pesakit di hospital boleh tahan sedapnya. Ini ialah koleksi gambar makanan yanng dihidangkan oleh hospital mengikut tempat di seluruh dunia.

Jerman: Schnitzel, mi dumpling yang dipanggil spätzle, salad dan kek

Lagi 16 gambar dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Tokyo, Japan: jeruk, sup miso, nasi dan ayam

Estonia: kentang lecek, dan dan sup kobis, sayur, susu dan pastri

Malvern, Australia: Tagine biri dengan sandwic, brokoli, jagung, buah dan roti

Britain: sup minestrone, pai daging dan bawang, sayur kukus dan pisang.

Jakarta, Indonesia: Mi, ayam, telur, serta bubur nasi dan stok yang dicampur menjadi sup

Dubai, UAE:  Spageti, salad, roti, sayur dan kek

Poland: Roti, mentega, jeruk dan sosej

Norway: Roti, sayur dan patti burger.

Japan:  Kotak bento yang mengandungi sayur segar, daging, ikan, mi dan tempura

Richmond, Kanada: Babi masam manis, bok choy, nasi putih dan potongan tembikai susu

New York: Patti Salmon dengan sos krim zafaran, nasi, labu, asparagus dan kek pisang

China: Nasi dengan beberapa jenis kari

Malaysia: Ayam goreng dan bihun goreng serta teh tarik

Sydney, Australia: sup labu, ayam aprikot, kentang lecek dan kacang pis.

Massachusetts, USA: Salad, sup ayam dan biskut masin

Paris, Perancis: Salad salmon salai, ayam dan courgette, roti baguette dam sepotong pai

Sumber: Imgur

19 COMMENTS

  1. kat obersea tu hospital gomen punya hidangan ke semua ni? mcm tipu je! ni kat malaysia amik hospital gomen nye contoh, cuba ko letak hospital prince court punya makanan, baru la bleh celenn…

  2. Saya duduk di wad hampir 1 bulan..alhmdulillahh makanan yg di sediakn mngikut citarasa semua pesakit.sedap dn mnyelerakan.dr sarapan pagi hingga mkn malam..walaupun duduk kelas 3 sahaja tp standart makanan mcm hospital pakar..tahniah dr saya!!

  3. Persepsi makanan hospital teruk mungkin lama dulu.Saya pernah masuk wad tahun lepas di hospital kerajaan Alor Setar dan saya sangat impress dengan susun atur di dalam wad yang kemas, selesa, dan tidak terlalu padat,malah lebih baik dari hospital swasta.Makanan yang di hidangkan mempunyai tag nama dan tidak sama antara pesakit . Makanan di hidangakan mengikut keperluan pesakit .Makanan di hidangkan secara tray tapi di balut dengan plastik so makanan tu tak terdedah.Rasa makanan pun ok,tapi tak lah sesedap makanan rumah sebab makanan tu dipastikan dengan piawaian kesihatan so mestilah rasa hambar sikit.Saya sangat berpuas hati dengan hospital kerajaan ini walaupun saya hanya di wad kelas 3.

  4. Kalau kat UK, ada satu hospital kat manchester tu bagi aku pilihan nak makan apa.. nurse ajak pegi pantri & pilih breakfast sendiri mcm buffet.. menu memang tak lari dari salad, nugget, mash potatoes, chips, ayam goreng, baked bean, roti.. semua western food.. dah siap pilih, nurse tolong bawak pegi bilik.. kalau kat malaysia pagi dapat air panas dgn roti sapu butter jam.. tengahari dpt nasi berlauk tak pun bubur.. ptg dpt air panas dgn roti.. mkn mlm nasi berlauk lagi.. klu gov.. klu swasta boleh pilih nk menu apa.. nurse take order.. 🙂

  5. Itu utk makanan normal diet. Bg terapeutik diet, mknn begitu tdk dihidangkan. Atau mgkin jg menu itu tlah di modofied menjadi menu bkhasiat spt kurg grm dan ayam dibakar dlm oven. Tq

  6. dekat hospital islam specialist kampung baru pun dia bagi menu utk kita pilih nak mkn apa for breakfast,lunch and dinner but ofcourse the taste is not that umppphhh haha mkn spital katakan.

  7. cnfirm ke semua hospital kerajaan? nak compare pun biarla betul. hospital gov lawan private pastu mula la orang malaysia yang lupa diri ni semua start nak maki kerajaan itu ini.

  8. heee…ade sebenarnya hospital yang hidang mknan mcm ni…sy pernah dpt mkn nasi beriyani lagi…sedap plak tu.. kena plak pas sy baru bersalin…jdi mknan tu dapat kat suami sy la…yg saya kne pantang…

  9. Mkanan kat hospital kerajaan sedap la…nak2 bg ibu2 yg baru bersalin.dot ayam bakor..walaupn tawar,tp sedap..hihi

  10. saya pernah tinggal kat was bersalin kelas ke 3 hopital kuala pilah. ok je lauk die. sedap pon sedap. dala kebulur mase baru lepas bersalin. cume tak dapat la nak chicken chop, salad apebende bagai. nurse pon ok. doc baik2. mungkin ade yang buruk, tapi janganla sebab nila setitik rosak susu sebelanga.

  11. my sister beranak anak pertama kat hospital sungai buloh & my cousin kat hospital ampang for ketumbuhan dalam perut, makanan dia sedap je.
    my uncle pulak pernah masuk IJN and the staff siap ambik order utk menu besoknya.
    unless lah kau cerewet nak makan western kat hospital gomen memang tak capai tahap piawaian lah jawapnya

  12. Eleh…best sgt lah tu kat uk?
    Kt hospital gomen pun boleh pilih la makanan…
    Kelas satu lah..adik aku tiap tahun masuk hospital…
    Happy je pilih western foods la…melayu la..masakan cina la…
    Ok la hospital msia ni…
    Sekurang2 nya kompom halal

  13. Dulu sy beranak hospital seri manjung..diet tghari die pnyla sedap.ayam kicap blackpeper.apapun bersyukur..hospital manjung terbaik!

Tinggalkan komen anda