(3 GAMBAR)Pemuda Gelandangan Bina Kereta Sendiri Dari Bahan Buangan

Ini ialah Orismar de Souza, seorang gelandangan di Brazil yang mengambil keputusan untuk membina sendiri kereta yang tidak mampu dibelinya menggunakan bahan buangan, bahagian gantian, tukul besi dan pahat.

Souza, terpaksa meminta derma di Bandar Brazil, of São José de Piranha dan berlapar selama empat bulan untuk mengumpulkan wang sejumlah USD 270 yang diperlukannya untuk membeli kepingan logam, yang dipotong menjadi bentuk-bentuk tertentu menggunakan pahat dan tukul. Dia membaiki enjin motorsikal 125cc dan mengumpulkan bahagian-bahagian lain dari bengkel kereta seluruh bandar.

Souza mencari tin-tin minuman untuk ditukarkan dengan makanan sejak kecil, dan mengakui tiada pengalaman dalam perkimpalan dan hampir berputus asa.


Photobucket
PhotobucketPhotobucket

Advertisement

Tiada siapa percaya, semua orang ketawakan saya. Saya berasa rendah diri, tetapi saya telah berjaya, saya telah membina kereta saya menggunakan dua tangan saya sendiri.

Enjin kereta itu dihidupkan seperti kereta-kereta lain, dan dia juga telah menambah kotak gear dengan gear gostan. Ianya boleh mencapai kelajuan 50km/j di lebuhraya, dan Souza telah berjaya mendapatkan pekerjaan dan sebuah rumah di sebuah ladang tebu tempatan sebagai hasilnya.

Sasaran terbaru Souza ialah untuk mengumpul wang yang cukup bagi membina sebuah garaj bagi menyimpan keretanya.

Comments