3 Negeri Di Malaysia Bakal Tenggelam Menjelang 2050

https://i.postimg.cc/jj64Mhq2/New-Project-17.jpg

Suhu global dan paras laut semakin meningkat. Kota yang berada di pinggir pantai rendah kian mengalami bencana banjir dan usaha-usaha mencari solusi mengelakkan air pasang di persisiran pantai memasuki kota giat dilakukan.

Beberapa bandar besar dijangka akan tenggelam kerana peningkatan paras air laut secara perlahan-perlahan dan kita semua berisiko kehilangan tempat tinggal.

Menurut kajian yang dibuat oleh Nature Communication, dengan menggunakan Digital Elevation Models (CoastalDEM) menjelaskan bagaimana negara kita akan terjejas suatu hari nanti.

Keputusannya mengejutkan, ia menunjukkan bahawa 9 bandar di Malaysia akan tenggelam atau membentuk sebuah pulau pada tahun 2050.

Antara negeri-negeri yang bakal terjejas pada tahun itu adalah:

1. Perlis
2. Kedah
Kedah
3. Penang
Penang
4. Perak
Perak

5. Negeri Sembilan
6. Terengganu
Terengganu
7. Pahang
Pahanag
8. Kelantan
9. Sarawak
Sarawak

Berjuta penduduk Malaysia akan terkesan. Kebanyakan orang terpaksa berpindah dan segala projek perumahan dibazirkan, tanah perladangan rosak dan krisis kekurangan makanan melanda.

Bukan hanya Malaysia yang terjejas tetapi di peringkat global, populasi Asia (70%) adalah paling banyak terdedah kepada kenaikan paras air laut. Keadaan akan lebih teruk jika faktor lapisan ais tidak stabil diambil kira. -China, Bangladesh, India, Vietnam, Indonesia, Thailand, Filipina dan Jepun.

Keseluruhan bahagian selatan Vietnam, termasuk bandar Ho Chi Minh akan tenggelam pada tahun 2050. Bandar-bandar utama seperti Bangkok, Mumbai dan Shanghai akan lenyap.

Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu memainkan peranan dengan mengurangkan sisa karbon dioksida dalam tabiat harian. Kejadian ini berkait dengan hidup dan mati kita semua.

Sumber: Twitter

 

 

 

Comments

comments