“Ayah Tak Ada Pun Kami Tetap Beri Johnny Makan.”

12609

Beberapa tahun lepas, anjing ni (Johnny) ada dekat kawasan depan rumah. Mula-mula kasi makan sebab dia kurus sangat waktu tu.

Lama-lama tu dia asyik duduk depan rumah, jaga rumah, tapi tak pernah lebih dari gate rumah.

Tapi ada satu hari tu, tetiba dia masuk lebih dari gate rumah, rupanya kat badan dia ada luka, kat lantai penuh dengan darah, last-last ayah minta tolong jiran hantarkan Johnny pergi veterinar semua.

Lepas Johnny dah sembuh, orang yang Johnny paling attached ialah ayah.

Ayah yang selalu bagi dia makan, ayah jaga Johnny dah macam jaga anak sendiri. Tiap kali pergi makan dekat luar, ayah selalu kutip tulang ayam. Tak cukup dengan tu pergi meja orang minta tulang ayam.

Kadang-kadang ada orang cakap perbuatan ayah minta tulang dekat meja orang tu memalukan. Tapi ayah tak pernah kisah, yang ayah tau, ayah dapat bagi Johnny makan.

Ayah train Johnny supaya behave, duduk diam-diam before makan.

Masa ayah meninggal semalam, Johnny duduk je tepi rumah, duduk diam-diam. Muka dia sedih je..tak ada pun bising nak minta makanan ke apa.

Cuma malamnya tu dia dah start bising nak cari makanan.

Ayah dah tak ada, Johnny.

Ayah tak pernah lupa pasal Johnny.

Johnny attached dengan ayah sampai tiap kali ayah jalan kaki pergi surau, dia ikut je ayah sampai pintu surau, sampai ayah kena halau dia balik, sebab ayah takut kacau jemaah lain.

Nanti balik rumah, nampak lah dia dekat depan gate tunggu ayah..

Dulu Johnny ada kawan, nama dia Dut, tapi beberapa bulan ni Dut hilang, tak tau pergi mana, jadi Johnny selalu sorang-sorang.Johnny dah makan dah, jangan risau, ayah tak ada pun kami tetap bagi dia makan dan minum.

Mohon sedekahkan Al-Fatihah untuk ayah.

Terima kasih doakan untuk ayah. Lepasni apa-apa kemaskini pasal Johnny saya akan muat naik.

Sumber: @inn__

Comments

comments