Bayi 6 Bulan Diberi Makan Bubur, ‘Nurse’ Dedah Kesan Buruk

Ibu beri bayi 6 bulan makan bubur

Anak merupakan anugerah istimewa yang dikurnia oleh Allah SWT kepada umatnya yang telah menjalani fasa perkahwinan. Ia menjadi tanggungjawab mereka bagi menjaga serta mendidik bayi atau anak ini supaya membesar dalam persekitaran yang sihat serta berdisiplin.

Selain itu, penjagaan dan diet yang seimbang perlu dititikberatkan oleh para ibu bapa demi menjamin kesihatan anak-anak. Bukan sahaja orang dewasa, malahan bayi juga perlu ditekankan tentang jenis pemakanan anak-anak mengikut usia mereka.

Namun, terdapat juga kejadian memaparkan pasangan suami isteri yang sanggup memberikan makanan yang tidak sepatutnya kepada anak yang ketika itu masih menggunakan susu badan. Ia jelas mampu memberikan kesan yang buruk kepada bayi oleh kerana mereka terlalu kecil untuk menerima makanan pepejal.

Advertisement

Tular video ibu beri anaknya bubur

Perkara sama juga turut berlaku apabila terdapat sebuah kejadian membabitkan seorang ibu yang tidak diketahui identiti sanggup menyuapkan anaknya yang berusia 6 bulan dengan makanan pepejal iaitu bubur.

Baru-baru ini tular di laman TikTok, sebuah perkongsian video daripada seorang pengguna bernama akakmisisukamakeup yang memaparkan seorang jururawat memberi teguran terhadap kejadian tersebut.

@akakmisisukamakeupspeechless ?? ##akakmisi ##akakmisisharing ##learnontiktok ##tiktokguru? Allah Allah Aghisna – Veve Zulfikar

Menerusi video tersebut, nurse berkenaan telah memberikan amaran kepada para ibu supaya tidak memberikan makanan berat kepada bayi yang berusia kurang dari 6 bulan.

Menurutnya, bayi berumur kurang 6 bulan hanya memerlukan susu badan atau susu formula dan tidak memerlukan sebarang makanan.

Makanan pepejal mampu beri kesan buruk kepada bayi

Ibu suap bubur pada bayi 6 bulan
Tangkap layar bayi dalam perkongsian video tersebut – via TikTok

Menurutnya, bayi yang diberikan makanan seperti bubur pada usia kurang 6 bulan akan memberikan kesan buruk kepada sistem pencernaannya kerana masih belum ‘berfungsi’.

Tambahnya lagi, bayi yang diberi makan sebelum 6 bulan sangat mudah untuk mengalami cirit birit dan sembelit. Sistem pencernaan mereka masih belum mampu bekerja keras untuk memproses makanan pepejal.

“Sel-sel pada usus bayi masih belum bersedia menerima makanan yang mengakibatkan alahan dan tindak balas imun.”

Mengakhirinya videonya, dia turut memberikan nasihat kepada para ibu supaya tidak melakukan kesilapan asas dalam membesarkan anak-anak agar tidak menyesal di kemudian hari.

Pendapat anda? Kongsi bersama kami di Facebook dan Telegram AmazingNara

SUMBERTikTok

Comments