Cubaan Rentas Negeri Gagal, 2 Lelaki Dikompaun Sewaktu Menaiki Bas Ekspress

Dua lelaki dikenakan kompaun masing-masing RM 1,000 selepas didapati melangggar peraturan larangan rentas negeri untuk balik ke kampung sempena perayan Tahun Baru Cina di sekatan jalan raya Kampung Asap, Bentong, semalam.

Memetik laporan Berita Harian, Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Zaiham Mohd Kahar, berkata kedua-dua individu masing-masing berumur 21 dan 29 tahun berkenaan gagal mengemukakan dokumen kebenaran merentas negeri daripada pihak berkuasa.

Sumber :Berita Harian

Pihak polis telah membuat pemeriksaan mengejut ke atas pengangkutan awam yang datang daripada Selangor menuju Kelantan.

“Melalui pemeriksaan berkenaan, seramai 23 penumpang telah diperiksa dan didapati dua individu tempatan tidak dapat mengemukakan dokumen rentas negeri yang sah”, jelasnya dalam satu kenyataan. 

Advertisement

Tambahnya, kedua-dua lelaki itu dikompaun kerana melakukan kesalahan mengikut Perkara 16 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021 dan boleh dikompaun sebanyak RM1,000.

Sejurus itu, polis akan meningkatkan lagi pemeriksaan ke atas pengangkutan awam khususnya bas ekspress kerana cara ini digunakan oleh mereka yang nekad dan cuba untuk merentas negeri tanpa kebenaran daripada pihak polis.

Sumber 

SUMBERBerita Harian

Comments