(GAMBAR)Cakera Flash USB Termahal Di Dunia

143

Negara-negara Eropah ialah negara pengeluar gajet terbesar di dunia. Salah satu pengeluar gajet paling mahal ialah GRESCO, sebuah syarikat Russia.

Selepas kejayaan GRESO dengan gajet terdahulunya, kini GRESCO telah mengeluarkan gajet terbaru yang mahal, iaitu cakera flash. Ia mempunyai dua jenis model, iaitu bentuk segi tiga (Labyrinth) dan bintang (Constellation). Setiap satunya mempunyai siri penyimpanan data sebesar 192 gb dan kelajuan 2.0.

Segi tiga pada cakera tersebut dibuat dari kayu terpilih Afrika yang telah disimpan selama 200 tahun.
Ini untuk memberikan cakera itu nilai sejarah. Manakala untuk jenis USB Flash Bintang, ada 3 jenis yang mengandungi ciri storan dari 64 gb hingga 192 gb. Bekasnya dibuat dari kayu dengan rekaan dekoratif berlian dan emas putih 18K. Model ini hanya dikeluarkan sebanyak 99 unit sahaja dan dijual pada harga lebih kurang RM 25,000. Sumber.

***

Buat julung kalinya Fiesta Seni Budaya Perak (FSBP) 2012 akan diadakan di negeri Perak. Matlamat tetap jitu iaitu menyemarakkan seni budaya dalam kalangan masyarakat terutama rakyat di negeri Perak. Pendekatan JKKN Perak dan Kerajaan Negeri Perak melalui Majlis Kebudayaan Negeri bertujuan memperkenalkan produk seni budaya melalui elemen seni muzik, teater, tari, visual, kraf tangan dan pelbagai elemen seni lain lagi. Fiesta ini aka berlangsung selama 3 hari iaitu  17-19 Februari (Jumaat -Ahad),  10.00 pagi- 10.00 malam di Dataran Majlis Bandaraya Ipoh, Perak.

Keterangan lanjut berkenaan program ini boleh menghubungi pihak Jabatan Kebudayaan Dan Kesenian Negara (JKKN) Perak di talian 05-2537001, Puan Fairus binti Alias.

Comments

comments