Jemaah Di Kuala Lumpur Dibenarkan Solat Jumaat Di Masjid Tetapi Bersyarat

Pembukaan masjid dan surau bagi solat Jumaat dan fardhu di sekitar Kuala Lumpur dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) adalah bersyarat.

Perkara itu didedahkan sendiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) iaitu Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menerusi sebuah kenyataan yang dimuat naik melalui laman Facebook.

Perkara itu berjaya diputuskan selepas berbincang bersama Mufti Wilayah Persekutuan dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) sebelum dipersembahkan dan diperkenankan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. 

Advertisement

Untuk rekod, bilangan jemaah yang hadir adalah terhad mengikut keluasan tempat ibadah.

Namun begitu, pihaknya memaklumkan prosedur dalam tempoh PKPB ini akan diteliti semula bagi membolehkan ramai lagi jemaah hadir ke masjid atau surau untuk menunaikan solat.

Sehubungan itu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah telah memperkenankan solat Jumaat tidak melebihi 50 jemaah dalam masjid atau surau, dan wajar menjarakkan posisi diri sekurang-kurangnya 1 meter.

Malah, solat fardhu juga dibenarkan, akan tetapi jemaah haruslah tidak melebihi 20 orang. Selain itu, kehadiran jemaah akan ditentukan oleh Jawatankuasa Kariah Masjid atau Surau masing-masing melalui jemputan. Ia bertujuan memutuskan rantaian Covid-19 yang kian menular di seluruh dunia.

Sumber: Facebook Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Comments