Jurugambar Ini Kongsikan Tips Mudah Dapatkan Gambar Menarik Ketika Travel Solo

1183

Biasanya kalau travel solo antara benda yang selalu buat kita pening adalah gambar. Macam mana nak tangkap gambar kalau tak ada geng yang boleh ambilkan? Kalau nak bagi kamera dekat stranger, silap-silap boleh lesap kena curi kamera tu!

Jangan risau dan bawa bertenang. Untuk mudahkan anda yang nak bercuti seorang diri tanpa pening kepala, kami kongsikan tips mudah untuk ambil gambar sendiri. Yang penting kamera tak hilang, anda pun tenang.

Perkongsian ini dikongsikan oleh seorang jurugambar iaitu @AshraffJunior di laman Twitter nya. Selain daripada tangkap gambar sendiri, tips untuk dapat gambar menarik pun ada. Jadi jom kita tengok tips ini.

Penggunaan tripod

Yang penting kena pandai adjust kamera ikut gaya macam mana yang anda mahukan. Nak ikut gaya potret atau lanskap hanya ubahkan angle kamera.

kamera
kamera
Kalau nak lebih ringan boleh gunakan gorilla tripod. Walaupun tak tinggi, anda boleh letak tripod ni atas objek lain untuk tambah ketinggian. Kaki tripod pun boleh dibengkokkan untuk lekatkan pada tiang atau pagar.

kamera dengan tripod

Gunakan angle yang unik

Ambil gambar daripada angle yang anda tak biasa tengok. Kalau gunakan eye view, orang dah biasa tengok dan tak impressed sangat. Cuba guna low angle, paras pinggang atau high angle kalau tempat tu sesuai untuk letak tripod.

gambar low angle kasut
gambar low angle
lelaki bergambar di depan bangunan

Letakkan kamera disebalik objek

Dalam terma fotografi, disebut sebagai ‘framing‘. Jadi contohnya kalau nak ambil gambar temple, boleh jadikan bunga-bunga sebagai frame. Nak tahu macam mana? Tengok gambar-gambar contoh ini.

gambar pokok bunga
pengantin perempuan

Gunakan grid

Boleh gunakan aplikasi percuma

Adjust penggunaan warna

Exposure dan lighting

Senang kan semua tips yang dikongsikan ni? Jadi lepas ini kalau bercuti secara solo tak perlu risau lagi nak dapatkan gambar-gambar yang cantik. Selamat mencuba!

Sumber: Twitter

Comments

comments