Legenda F1 Niki Lauda Meninggal Dunia

Lagenda Formula Satu (F1), Niki Lauda dilaporkan meninggal dunia pada usia 70 tahun dalam satu kenyataan dikeluarkan keluarganya kepada media Austria, pagi ini.

Dengan rasa sedih, kami umumkan bahawa Niki yang disayangi sudah meninggal dunia bersama keluarganya pada Isnin.

Pencapaian uniknya sebagai atlet dan usahawan akan terus diingati, semangatnya yang tidak pernah padam, ketegasan dan keazaman akan berterusan.

Model sebenar dan penanda aras untuk kami semua, dia suami yang penyayang, ayah dan datuk di luar pandangan umum, dan dia akan dirindui.

Niki Lauda menjuarai kejohanan F1 pada tahun 1975 dan 1977 dengan jentera Ferrari manakala McLaren pula pada tahun 1984.

Pada tahun 1976, beliau mengalami kecederaan teruk akibat kemalangan ketika German Grand Prix, namun dengan semangat dan kecekalan beliau berjaya kembali untuk berlumba enam minggu selepas itu.

Advertisement

Kisah beliau dan persaingan dengan James Hunt, pelumba dari Britain pernah diabadikan dalam sebuah filem ‘Rush’ yang dibintangi oleh Daniel Bruhl dan Chris Hemsworth.

Lauda menjadi pengerusi bukan eksekutif di Mercedes F1 sejak 2012 dan dia memainkan peranan besar ketika Lewis Hamilton mencipta kejayaan yang membolehkan mereka menang lima kejuaraan pemandu dan pengeluar berturut-turut.

Semoga kau tenang di sana, selepas penat melawan penyakit.

Comments