Pemerintahan Netanyahu Bakal Diganti Dengan Bennet, Didakwa Lebih Kejam Dan Radikal

pemerintahan Netanyahu

Dalam pada melihat keseronokan Netanyahu dijatuhkan, rakyat Palestin sedar bahawa pengganti kepada Netanyahu iaitu Naftali Bennet lebih kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Pertama dalam 12 tahun pemerintahan, Israel bakal merasa pemerintahan terbaru daripada Bennet yang menjadi sebutan ramai di Israel. Bennet juga terkenal dengan fahaman radikal  dan beberapa hari lepas, dia dengan lantang menyebut bahawa negara Palestin tidak wujud.

Sementara itu, Bennet dari parti New Right atau Yamina dan berpendirian Jerusalem selalu berpihak kepada Israel. Tanah Palestin yang sering disebut oleh Yahudi akan selamanya menjadi miliknya.

Parti yang diketuai Bennet berikrar akan meneruskan penempatan haram Yahudi di Tebing Barat. Parti ini juga lantang menolak rancangan Presiden AS Donald Trump untuk membahagikan wilayah bergolak tersebut kepada Israel dan Palestin.

Advertisement

Pa*les*tin

Perkara yang sama turut dilemparkan oleh Hamas, kumpulan Islam yang menguasai jalur Gaza. Bagi mereka, siapa pun yang memerintah Israel, ia tidak akan memberi apa-apa perbezaan buat Palestin.

SUMBER

Comments

comments

SOURCEThe Vocket