Pesakit COVID-19 Dikesan Akan Berhenti Sebarkan Virus Selepas 11 Hari

covid-19

Para saintis mendapati bahawa pesakit COVID-19 tidak akan menjangkiti orang lain selepas tempoh 11 hari, walaupun masih positif wabak itu. Hasil kajian yang dilakukan di Singapura mengatakan, individu yang dijangkiti boleh menyebarkan virus itu lebih kurang 2 hari sebelum menunjukkan sebarang tanda.

Pesakit COVID-19 kemudian akan mula menyebarkan virus dalam tempoh 7 hingga 10 hari selepas menunjukkan simptom-simptom jangkitan termasuk demam dengan suhu tinggi diikuti batuk berterusan.

Virus COVID-19 tidak akan tersebar selepas 11 hari pesakit dijangkiti.

Gambar Hiasan

Kenyataan tersebut dikeluarkan, setelah para saintis dari Pusat Nasional Penyakit Berjangkit dan Akademi Perubatan Singapura mengkaji 73 pesakit COVID-19 di sana. Difahamkan, perkara ini adalah kerana replikasi virus aktif itu turun dengan cepat selepas seminggu dan virus tidak dijumpai lagi selepas minggu kedua.

Advertisement

Para saintis berharap kajian mereka mengenai kemampuan penyebaran penyakit ini sedikit sebanyak dapat membantu pihak hospital mengetahui waktu yang tepat untuk mengizinkan pesakit discaj dan pulang ke rumah.

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook & Twitter Amazingnara untuk mendapatkan berita sensasi dan terkini di seluruh dunia.

Sumber

Comments