Rentas Negeri Mungkin Berlaku Seawal 18 Mac Jika Bilangan Covid-19 Rendah – Dr Adham

Perjalanan rentas negeri mungkin dibenarkan seawal 18 Mac sekiranya bilangan jangkitan Covid-19 Malaysia berkurang ke tahap yang dapat dikendalikan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Ujar beliau, kementeriannya akan membuat saranan itu kepada kerajaan. Namun, kelonggaran ini tidak akan menjadikan perbatasan negara dibuka semula berbanding tahun lalu. Ini bertujuan untuk mencegah lonjakan kes jangkitan yang sedia ada.

“Kami belajar selama setahun dari perintah kawalan pergerakan, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP)”

“Sekatan perjalanan antara negeri adalah salah satu langkah yang perlu dilaksanakan untuk mengurangkan jumlah kes,” katanya kepada Malay Mail dalam wawancara semalam.

Walau bagaimanapun, perjalanan antara negeri masih belum dapat dilaksanakan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat semasa, bermula hari ini dan dijadualkan berakhir pada 18 Mac, apabila ia dijangka digantikan oleh fasa ketiga, iaitu Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan kelak.

Advertisement

Sumber : Google

Dr Adham berkata, had perjalanan domestik ini bukan sahaja dilakukan di Malaysia tetapi di negara lain seperti Australia, China, Korea Selatan, dan juga Singapura.

“Oleh itu, kami telah memutuskan bahawa tidak akan ada perjalanan antara negeri hingga 18 Mac,” katanya, sambil menambah bahawa ia akan dikaji secara berkala.

“Selepas 18 Mac, peningkatan data akan dapat dilihat kerana untuk waktu ini, bilangan telah berjaya diturunkan”

Dr Noor Hisham dalam kenyataannya mengatakan kerajaan juga akan memerlukan lebih banyak data melibatkan rancangan vaksinasi empat fasa, yang mungkin memakan waktu hingga sembilan bulan, sebelum negara berhasil memberi vaksin kepada 70 hingga 80 peratus orang.

Beliau juga mengatakan bahawa untuk membuka perbatasan, negara-negara lain juga harus menjalani usaha vaksinasi yang berjaya.

Untuk maklumat lanjut, boleh lihat paparan di Malaymail.

SUMBER

SUMBERMalayMail

Comments