Tempah Hotel Ibarat ‘Golf Club’, Tetapi Yang Dapat Hotel Puaka!

59818

Kadangkala apa yang kita impikan tidak sama seperti yang dilihat dengan mata kita semasa membuat tempahan atas talian. Begitu juga hotel atau kawasan penginapan yang anda semua tempah melalui pelbagai saluran di dalam aplikasi atas talian yang ditawarkan.

Seorang pengguna twitter @bebopbeebop menceritakan pengalaman beliau dan juga keluarga yang menginap di salah sebuah hotel puaka di Taiping, Perak melalui tempahan di dalam internet.

Katanya, beliau dan juga ibunya sudah menempah hotel tersebut seminggu lalu untuk menginap semalam di hotel ini kerana status ‘golf club’.

Dari gambar sahaja sudah menunjukkan bahawa harga hotel RM140++ untuk sebilik memang berbaloi dan menarik untuk diinap. Tetapi gambar bukannya memaparkan realiti.

Kisahnya bermula apabila beliau dan juga keluarga tiba di pintu masuk hotel jam 9 malam yang sangat gelap dan bangunan hotel tersebut kelihatan dari jauh sangat usang tetapi kenyataanya itulah tempat penginapan mereka.

Selepas itu, kawasan hotel ini memang sunyi sepi bukannya seperti hotel yang mereka semua bayangkan.

My mom expect la something mcm proper receptionist and other basic services yg hotel sediakan tapi yang tunggu kitorang dekat lobby usang just a guy with sling bag, jeans koyak and grey shirt. Kitorg cam biar betul!

Selalunya apabila kita sudah menempah bilik, mereka akan diberikan bilik yang disediakan mengikut bayaran tetapi pihak hotel menyuruh untuk memilih bilik mana dan keadaan sekitar amatlah kotor.

Dia macam tunjuk aku kunci and suruh aku pilih nak bilik mana. Pastu dia bawa aku tour ke bilik sambil try electric, air. Ada bilik yang buka suis, trip terus. ‘bang bilik lain pula lah. Koridor kotor, banyak sampah, air bertakung, taik kucing lagi, busuk. Atap bocor. Aku bawa family kot!

Bukan itu sahaja, jika bangunan sudah usang semestinya ada makhluk yang menetap di sana hingga menganggu mereka sekeluarga. Rumah mereka dah itu!

“It was damn scary. Lif rosak tah berapa puluh tahun. Abg tu cakap nantilah dia panggil maintenance repair, and we had to angkut all the bags by the stairs. He showed us rooms. Ada yang cushions with stains, tapi bilik berhabuk.

“Kitaorang tidur kat 2 connected rooms and one room lagi kt tingkat bawah. Sunyi, Kat situ ade bilik yang ada family, ada budak-budak bujang sewa. Tapi sunyi. Dengar la giggles sikit kadang-kadang.

Beliau menyarankan agar pihak MK LAND mengambil tindakan seperti ini dengan tegas agar ramai tidak tertipu dari iklan di booking.com & trivago.

This whole place was an ass. From the advertisement in http://booking.com  & trivago. We got totally scammed! MK LAND should do something about this lot. Ramai tertipu. Dengan kotornya, port check in and stuff. I was so shocked.

Sistem dan perkhidmatan hotel ini sangatlah teruk, nama pun hotel puaka. Tetapi bagaimana review untuk hotel ini sangat bagus kan?

Menurutnya, mungkin bunian yang buat review.

Last skali dia suh aku drop je kunci kt lubang meja reception tu masa checkout. Lol teruknya. If u guys nak rasa vibe Hotel Puaka boleh la try hotel ni. Untuk yang cari kelainan bersama pasangan. Standarad rate RM50  ya.


Beliau juga turut memberi nasihat kepada orang ramai di luar sana untuk berhati-hati sebelum menempah bilik di hotel.

But most importantly, 1) investigate dulu tempat korang nak book 2) make sure good reviews 3) check the lot, sekeliling dia for your safety 4) jangan tertipu dengan ads dan gambar 5) this whole thing was a scam!

Jadi kepada anda berhati-hatilah semasa memilih hotel untuk bercuti sebelum perkara tidak diingini terjadi.

Sumber:Twitter

Comments

comments