Verizon Jual Tumblr Dengan Nilai Hanya RM12.5 Juta Kepada WordPress

Verizon bersetuju untuk menjual platform Tumblr kepada pemilik WordPress iaitu Automattic Inc. Penukaran hak milik ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan kerana pada tahun 2013, Tumblr telah diambil alih oleh Yahoo! dengan harga USD1.1 bilion. Tetapi yang mengejutkan kali ini, Automattic mengambil alih dengan nilai hanya USD3 juta (RM12.5 juta) sahaja.

Nilai yang mengalami penurunan sangat ketara itu dikatakan berkemungkinan berikutan larangan kandungan pornografi di platform tersebut. Dilaporkan juga oleh kerana larangan yang berkuatkuasa sejak Disember lalu, jumlah trafik Tumblr jatuh kepada 370 juta pada Febuari lepas berbeza dengan 521 juta pada Disember.

logo tumblr di dalam telefon pintar
Tumblr yang ditubuhkan pada tahun 2007 oleh David Karp dahulunya mempunyai lebih 450 juta blog di platform tersebut. Dilaporkan juga pada Januari 2016, platform tersebut mempunyai seramai 555 juta pelawat setiap bulan.

Dahulunya Tumblr merupakan antara platform yang berpengaruh besar dalam arena blogging dan media sosial tetapi semakin kurang berpengaruh ketika dimiliki Yahoo! dan Verizon. Kini, ramai yang tidak sabar untuk menanti apakah perubahan yang akan dilakukan oleh Automattic kepada platform ini.

Advertisement

Sumber: The Washington Post

Comments

comments