(VIDEO) Cabut Gelang ‘Pink’, Gadis Dikompaun RM5,000

Bukak gelang pink nak bersiar-siar

Pada hari ini, jumlah jangkitan harian semakin meningkat menyebabkan hospital-hospital kerajaan sudah mencapai kapasiti yang penuh.

Bahkan ada sesetengah hospital kerajaan seperti Hospital Sg Buloh dan Hospital Serdang sudah dijadikan pusat rawatan sepenuhnya untuk pesakit-pesakit yang dijangkiti Covid-19.

Untuk mengelak lambakan pesakit-pesakit di hospital, ada sesetengah pesakit yang berada pada tahap satu, dua atau tidak bergejala diminta untuk menjalankan kuarantin kendiri di rumah dengan memakai gelang merah jambu.

Advertisement

Tanggal Gelang Pink

Terbaru, tular satu video di laman sosial TikTok yang memaparkan tindakan seorang gadis menanggalkan gelang pink sambil dirakam oleh rakannya.

Menerusi video tersebut, perempuan berkenaan bertindak sedemikian kerana dipercayai mahu keluar bersiar-siar meskipun telah dinasihatkan oleh rakannya.

Video yang juga tular di laman sosial Twitter ini telah mengundang kemarahan netizen kerana ia boleh menyebabkan kemudaratan kepada orang lain.

Nak Pulang Ke Rumah Bukan Jalan-jalan

Di ruangan komen pula menyaksikan rakan kepada gadis berkenaan menafikan mereka sengaja membuka gelang tersebut hanya kerana mahu keluar.

Menurut rakannya, mereka tidur di rumah yang sama dan telah pergi ke ruang kecemasan. Pada esoknya gelang berkenaan terbuka dan dia mahu pulang ke rumah untuk meminta ibunya pasangkan semula.

Bukak gelang pink nak bersiar-siar
Sumber – TikTok

Dikompaun RM5,000

Oleh itu, tindakan gadis yang berada dalam tempoh kuarantin berkenaan membawa padah apabila dia dikompaun sebanyak RM5,000 oleh pihak polis susulan perbuatan itu.

Memetik laporan Berita Harian, Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Osman Mamat, berkata kompaun berkenaan dikeluarkan selepas video remaja berusia 17 tahun itu tular di media sosial sejak semalam.

Beliau berkata, siasatan polis mendapati kejadian itu berlaku di kawasan Kamunting di sini.

“Remaja terbabit menjalani ujian calitan pada Sabtu lalu dan keputusannya masih belum diperoleh”

Menurut Osman, perempuan berkenaan dikenakan kompaun mengikut Peraturan 16 Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPPB) (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (Pelan Pemulihan Negara) 2021.

Pihak polis juga menasihati orang ramai supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) bagi mencegah wabak Covid-19.

Apa pendapat anda? Kongsikan bersama kami di Facebook dan Telegram AmazingNara.

SUMBERBerita Harian

Comments