(VIDEO) GGK – The Grup Gerak Khas (Special Service Group)

The Grup Gerak Khas (Special Service Group) ialah pasukan khas Rejimen Angkatan Tentera Diraja Malaysia yang menjalankan misi khas seperti direct action, unconventional warfare, sabotage, serangan penganas, dan intelligence gathering.

Penubuhan pasukan elit tentera darat ini bermula ketika konfrontasi yang melibatkan Persekutuan Malaysia-Indonesia pada tahun 1965. Sebagai jalan penyelesaian kepada masalah yang timbul dari konfantasi tersebut, Menteri Pertahanan Malaysia pada ketika itu, Tun Abdul Razak bin Haji Dato’ Hussein, telah memberi arahan untuk mengadakan unit ujian. Menteri Pertahanan telah mengarahkan sukarelawan dan sejumlah sukarelawan dari tentera darat dan laut untuk mengambil bahagian. Pada 25 Februari 1965, satu latihan asas komando diperkenal dan dikendalikan oleh Regimen ke-40 Komando Marin DiRaja British (40th British Royal Marines Commando) di Kem Majidee, Johor Bahru, Johor.

kawan admin ada sorang masuk komando! Dia cakap memang haram giler ar training. Sampai balik rumah cuti pun terikut latihan kat sana. Korang bayang la bangun je pagi lepas sembahyang terus jogging dan yang tak boleh belah nya dia tekan tubi atas jalan tar!! gila mamat tu!

Advertisement

Comments